BiH

"EU - Zapadni Balkan"

Čović na samitu u Sloveniji govorio o evropskoj perspektivi BiH

06/10/2021
Foto: Fena

Čović je na Samitu održao govor o trenutnom stanju, te EU perspektivi BiH, naglašavajući ključnim izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović jučer je u Ljubljani sudjelovao na “Samitu Europske unije i zapadnog Balkana” u organizaciji Evropske pučke stranke (EPP). Summit, koji je okupio EPP lidere iz Europske unije i zapadnog Balkana, bavio se EU perspektivom država jugoistočne Europe, te odnosima EU i regije.

Čović je na Samitu održao govor o trenutnom stanju, te EU perspektivi BiH, naglašavajući ključnim izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene. Posebno je istaknuo zabrinjavajuću retoriku koja destabilizira osnove funkcioniranja BiH, ističući kako BiH može preživjeti jedino kao multietnička i multikulturalna zajednica ustavno ravnopravnih triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana koje će predstavljati legitimni predstavnici.

Osvrnuo se na Mostarski sporazum koji je, kako je istaknuo, primjer kojega treba slijediti u izmjeni Izbornog zakona. Istaknuo je i kako se implementacija tog Sporazuma izbjegava, te upozorio na prakse preglasavanja i retorike zagovaranja brisanja temeljnih odrednica BiH. Čović je kazao kako bez usuglašenih izmjena izbornog zakonodavstva ne postoje uvjeti za održavanje Općih izbora sljedeće godine, ističući kako predstavnici hrvatskoga naroda u BiH žele očuvati euroatlantske perspektive i domovinu BiH.

Na marginama Samita Dragan Čović je održao radne sastanke s brojnim EPP dužnosnicima, uključujući i predsjednika EPP Donalda Tuska, te Aleksandra Vučića i Boyka Borisova”, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.