Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik HDZ-a

Čović najavio tehničke izmjene Izbornog zakona i usvajanje još tri

covic
Foto: Hazim Aljović/FENA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka kazao da su jedan sat proveli razgovarajući o tome šta su dogovorili u Laktašima.

Delegacije stranaka koje čine vlast na državnom nivou (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD-a) danas su održali sastanak u zgradu Parlamenta BiH, na kojem su nastavile razgovore o reformama koje su neophodne za početak pregovora o članstvu BiH u EU.

U tom pogledu, izvještaj o napretku BiH na evropskom putu očekuje se na sjednici Evropskog vijeća u martu.

Nakon sastanka prisutnima su se obratili lideri vladajućih stranaka.

Šta je dogovoreno

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka kazao da su jedan sat proveli razgovarajući o tome šta su dogovorili u Laktašima.

– Drago mi je da se analiziralo da se utvrdi o čemu smo razgovarali i šta smo dogovorali, jer su postale razne spekulacije oko toga. Realan termin je da u narednih sedam dana, najkasnije do kraja iduće sedmice usaglasimo tri zakona. Riječ je o Zakonu o sudu BiH, Zakonu o sprečavanju pranja novca, koji je završio svoj put i ne diramo ga više, Zakon o sukobu interesa i Izborni zakon. Svako će dati jednu osobu koja će razgovarati i konsultirati se svojim političkim opcijama, kaže Čović.

Dodao je da, ako se u tome uspije do kraja iduće sedmice, napravit će sastanak u Mostaru.

Čović je potvrdio da će izmjene Izbornog zakona značiti tehničke izmjene, izmjene koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i izmjene koje se odnose na Centralnu izbornu komisiju.

Kako je naglasio, izmjene izbora članova Predsjedništva odnose se na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, te dodao kako se ne radi o sveobuhvatnim promjenama Izbornog zakona

– Dogovorit ćemo termin kako bi taj posao bio potpuno završen. Vijeće ministara nakon toga će organizirati hitnu sjednicu i Parlament BiH, kako bi se to hitno usvojilo i da bismo mi ispoštovali sve što smo dogovorili. Ostalo je još par programa koje Vijeće ministara može raditi u dogovoru svih opcija, kako bi do kraja drugog mjeseca završili sve. Uslov da vrlo jasno znamo, s naše strane, ako sve ovo završimo a čini mi se da možemo, da imamo precizan termin početka pregovora s EU. To će nam biti dodatni motiv za nas i da se onda možemo vezati za obavezu koju je preuzela Evropska komisija. Čini mi se da je atmosfera bila i da je mediji neće kontaminirati kao zadnji put, rekao je Čović.