nakon sastanka u mostaru

Čović najavio zakon s kojim “više niko neće moći samoinicijativno iznositi stajališta u ime BiH”

dodik covic komsic
FOTO: Fena

Predsjednika HDZ-a BiH kazao je kako su se sudionici današnjeg sastanka koalicijskih partnera složili kako je moguće napraviti korak naprijed na evropskom putu Bosne i Hercegovine

Nakon sastanka koalicijskih partnera na državnoj razini predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako današnji sastanak protekao u izvrsnoj atmosferi te da je oko svakog zakona o kome se razgovaralo napravljen korak naprijed.

Na sastanku se razgovaralo se i o Ministarstvu vanjskih poslova BiH i nastupu predstavnika BiH u međunarodnim institucijama.

“Zadnji nastup je bio u Ujedinjenim narodima gdje jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva BiH izađe i predstavlja samo sebe i nikoga više, duboko vrijeđa institucije BiH i krši Dejtonski mirovni sporazum i sam Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama zakona koje su već u proceduru u Parlamentu, na način da ga tako postavimo da više niko ne može izlaziti samoinicijativno i iznositi stajališta u ime BiH. Privatno, naravno, to svako može raditi – dodao je Čović.

Predsjednika HDZ-a BiH kazao je kako su se sudionici današnjeg sastanka koalicijskih partnera složili kako je moguće napraviti korak naprijed na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

-Uz sve probleme koje imamo složili smo se da pomaka naprijed treba biti i da ga možemo napraviti u vremenu kada će se donositi konačna ocjena o napretku BiH od evropskih institucija – kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Kazao je kako misli da su oko svakog zakona napravili korak unaprijed.

“Ako neke stvari usaglasimo, a meni se čini da će tako biti, možemo rješavati zakone koje su u jednoj fazi u parlamentarnoj proceduri. U naredna dvije sedmice sve komisije moraju sjesti i raditi. Trebat ćemo još sjesti dva, tri puta. Uvjeravam vas da ćemo dobiti kandidatski status”, optimistično je najavio Čović.

Čelnici domaćina HDZ-a BiH, “Trojke“ (SDP BiH, NS i NiP) i SNSD-a sastali su se u Mostaru, a razgovarano je o više otvorenih pitanja i aktuelnim temama u zemlji.

Osim lidera HDZ-a na presici su se nakon sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou u Mostaru, medijima obratili i Nermin Nikšić i Milorad Dodik.