predsjednik hdz-a

Čović nakon današnjih pregovora: Kompromis je mogao biti postignut i danas, šest od sedam stranaka prihvatilo osnovu

covic (1)

Čović je rekao kako je kompromis je mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka prihvatilo osnovu

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je nakon današnje runde pregovora u Sarajevu da su bili blizu postizanja dogovora, ali to nisu mogli okončati jer misli da su izgubili fokus.

– Neki bi željeli da brutalno mijenjaju strukturu BiH a naša obaveza u fokusu je bila riješiti sporazum iz Mostara, provesti sve presude suda u Strazburu i Ustavnog suda, osigurati legitimno predstavljanje i to jasno definisati kroz izborni zakon i ograničene izmjene Ustava – naveo je Čović.

Dodao je da se boji da ima onih koji žele brutalno srušiti BiH mijenjajući ustavnu strukturu, znajući da je to nemoguće i krajnje rizično uraditi u Parlamentarnoj skupštini BiH u ovako otežanim okolnostima zbog naše političke krize i dešavanja u okruženju.

– Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak u onome što se zvalo funkcioniranje Federacije ali se bojim da neki šalju poruke putem asocijacije žena na koje ćemo jasno, korektno, džentlmenski i civilizirano odgovoriti. Rušitelji BiH, slanjem svojih poruka uoči pregovora, nisu pregovarači HDZ-u, HNS-u i Hrvatima u BiH – poručio je Čović.

Istakao je da slati poruke da neko treba platiti zbog toga što mu se ne sviđa nečija politika predstavlja poraz politika u BiH.

– S vrlo kratkim, racionalnim i razumnim razmišljanjem o budućnosti BiH mi smo mogli napraviti kompromis prije pet minuta, jer je od sedam stranaka šest prihvatilo da tu osnovu završimo kao takvu – rekao je Čović.

Naglasio je da se boji da stranputicu koja slijedi za BiH ako ne bude postignut dogovor niko ne može racionalno sagledati.

– Zbog toga je moja odgovornost da radim sve i biram riječi kao što ih sada biram da bilo čime ne ugrozimo sigurnosne i ostale odnose u BiH. Moramo prvenstveno osigurati mir i ambijent u kojem možemo uspostaviti normalno funkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti – kazao je Čović.

Najavio je da će pregovori na nivou lidera stranaka biti nastavljeni sutra.