BiH

Zagreb

Čović nakon sastanka: Naravno da s Izetbegovićem i dalje imamo različite poglede

28/09/2020

U Banskim dvorima u Zagrebu večeras je održan sastanak predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića

Zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se večeras u Zagrebu s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a jedna od tema je bila i izmjena Izbornog zakona BiH. Čović je nakon sastanka rekao kako s Izetbegovićem i dalje ima različite poglede oko toga kako to raditi, kojom dinamikom, ali kako je potrebno razgovarati, javlja Anadolu Agency (AA).

Čović je u izjavi za medije nakon sastanka u Banskim dvorima u Zagrebu istakao kako su imali veoma ugodan razgovor s Plenkovićem, a razgovaralo se o saradnji između BiH i Hrvatske. Zahvalio je Plenkoviću i Republici Hrvatskoj, kako je kazao, na pomoći u traženju zajedničkog evropskog puta.

“Naravno da smo ga informirali o našim odnosima u BiH, predstojećim lokalnim izborima, o izbornom zakonodavstvu, s obzirom da smo prije par mjeseci potpisali sporazum oko Mostara, i drugi sporazum, da ćemo od devetog do 12 mjeseca ove godine završiti naše dogovore oko izbornog zakonodavstva”, rekao je Čović, te dodao:

“Naravno da imamo i dalje različite poglede oko toga kako to raditi, kojom dinamikom. Ja sam insistirao na tome da se držimo sporazuma koji smo zajedno potpisali, čiji su svjedoci bili brojni predstavnici međunarodnih institucija u BiH.”

Upitan i za temu imenovanja direktora Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA), Čović je ponovio svoje stavove da ne prihvata mogućnost, kako je rekao, “po modelu kako je to neko zamislio”, odnosno ne prihvata imenovanje sadašnjeg direktora OSA-e, iz više razloga.

“Jedan je što imamo sporne formalne uvjete koji su javno osporavani već par godina, i, s druge strane, profesionalnost osoblja koje danas vodi tu službu. Prijedlog koji je došao uopće u razmatranje nije sadržavao kapacitet hrvatskog predstavnika”, rekao je Čović.

Dodao je kako je potrebno sjesti, dogovoriti se, kako bi se išlo u bilo kakvu proceduru.

Na pitanje na koji način planira približiti stavove s Izetbegovićem, kada je riječ o izbornom zakonu, Čović je odgovorio:

“Osnova su bili ovi sporazumi koje smo potpisali posljednjih dana, zadnji sporazum je definirao i rokove i način šta trebamo raditi do kraja godine da bi iduće godine u parlamentu to pokušali svi usaglasiti. Jedan od načina je i ovo, razgovarati.”

Na kraju je kazao kako je potrebno shvatiti da je opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine, a to bi, prema njegovim riječima, značilo put ka trajnom nefunkcioniranju BiH.

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.