Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Narodi BiH su izgrađivali multietničko društvo kroz stoljeća

covic333

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je u obraćanju pred članovima Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta u Strasbourgu poručio da put BiH prema Evropskoj uniji (EU) nema alternativu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moje obraćanje je već peto po redu ovom odboru u vašem mandatu zvaničnika iz BiH. Imali ste priliku razgovarati s jednim članom Predsjedništva BiH, dva puta s predsjedavajućim Vijeća ministara, te ministrom vanjskih poslova BiH. Kao i moje kolege, i ja danas želim s vama podijeliti uvjerenje da put BiH prema EU nema alternativu, kao što ni stabilnost u državama jugoistoka Evrope za EU nema alternativu. Vi ste nama jasno ukazali na različite načine da je naša zajednička budućnost i naša jedina budućnost, država politički stabilnih i ekonomski prosperitetnih. Nama se jako žuri da se pridružimo vašoj ‘pozitivnoj agendi, Evrope koja štiti, osnažuje i brani’, podjednako jedinstvo i različitost”, rekao je Čović.

Istakao je da Predsjedništvo BiH započinje svaku sjednicu tačkama dnevnog reda posvećenim evropskom putu zemlje kako bi provodili reforme u čijem su fokusu potrebe svih građana BiH.

“Svi smo saglasni da je 2016. bila godina uspjeha. Hvala vama još jednom jer ste nam u tome pomogli. U februaru 2016. godine smo predali aplikaciju za članstvo, a 16. decembra smo dobili Upitnik. Tokom 2017. godine 300 zvaničnika predano radi na pripremi odgovora, održano je preko 160 sastanaka, napisano je više od 25.000 stranica odgovora, usaglašen je veliki broj otvorenih pitanja, a preostalo ih je još 50-ak od 3.243; mehanizam koordinacije ne samo da je uspostavljen nego i funkcionira. To je naš zajednički uspjeh. Imajući u vidu probleme s kojima se EU susreće u svojoj vanjskoj politici, problemi u BiH su manji nego u mnogim drugim krajevima svijeta, iako vodimo nekoliko paralelnih procesa: proces izgradnje mira i povjerenja, proces integracije u EU, proces izgradnje funkcionalne države, nakon sukoba, proces demokratizacije, proces povratka izbjeglica, privredne reforme, i proces motivacije mladih ljudi da ostanu u BiH”, kazao je Čović.

Naglasio je kako se svi mogu složiti da je BiH uspješan primjer međunarodne intervencije završetka konflikta.

“Ali, nemamo tako visoke ocjene kada se evaluiraju funkcionalnost države i demokratizacija. Još uvijek nas mnogi smatraju državom koja je daleko od samoodrživosti, ali svi se istovremeno slažemo da je naša jedina budućnost transformacija integracijom u EU. Politika proširenja EU i naša ambicija ispunjenja uvjeta su dvije strane istog novčića. Uspjeh BiH je tako i uspjeh EU. Vi u EP već to jako dobro razumijete i pomažete nam. Ja s vama dijelim odgovornost i opredjeljenje da do naših izbora 2018. godine i vaših 2019. godine put BiH prema EU učinimo ireverzibilnim. Naredni koraci su naši, mi pripremamo odgovore na upitnik, što planiramo dostaviti do kraja ove godine. Na Evropskoj komisiji će biti izrada mišljenja za kandidatski status. Svakako se nadamo da će naših 25.000 stranica odgovora biti efikasna pomoć, ali se također nadamo da će izrada mišljenja ohrabriti sve nas u BiH da požurimo prema dinamici uspješnijih od nas, Srbije i Crne Gore”, rekao je Čović.

Napomenuo je da je za održavanje izbora 2018. godine poznata demokratska praksa, dodajući da je potreban izborni zakon koji može i primijeniti izborne rezultate.

“Odlukom Ustavnog suda, sadašnji izborni zakon može samo djelomično provesti izborne rezultate. On je nametnut od strane visokog predstavnika 2000. godine i njegova neophodna promjena će dugoročno doprinijeti i demokratizaciji i stabilnosti naše zemlje. Iz današnje perspektive jasno je da su te promjene bile potpuno suprotne našem ustavu i njegovim polazišnim načelima, što je verificirano relevantnim odlukama Ustavnoga suda BiH. Izborni zakon je diskriminatoran prema konstitutivnim narodima, na što ukazuje nekoliko značajnih odluka Evropskog suda za ljudska prava i to je nedopustivo. Nasuprot tomе, želimo osigurati vlasništvo političkog procesa sva tri konstitutivna naroda. Jer vlasništvo političkog procesa političkih sudionika, naročito u multietničkom i multinacionalnom ambijentu i državi, osigurava prijeko potrebnu političku stabilnost i održivost, te želimo spremno doprinositi ‘zajedničkoj perspektivi EU'”, rekao je Čović.

Istakao je kako je, uprkos svim izazovima, BiH koliko – toliko uspjela zadržati svoj slojeviti multietnički karakter.

“Rezultati posljednjeg popisa pokazali su da 96 posto stanovništva BiH jasno izjašnjava svoju pripadnost trima konstitutivnim narodima, čime su i dali do znanja da je BiH, uz sve probleme i izazove u zadnjih 25 godina, ipak koliko – toliko uspjela zadržati svoj slojeviti multietnički karakter”, kazao je Čović u obraćanju prisutnima.

Upozorio je da međunarodni angažman koji ne prepoznaje suptilnost i složenost političkoga konteksta i društva kojem želi pomoći, nije dovoljno efikasan niti učinkovit.

“Narodi BiH su izgrađivali multietničko društvo kroz stoljeća u okviru različitih imperija i uspjeli očuvati zajedništvo katolika, pravoslavaca, muslimana, sefarda, Roma i dr. Da bismo takvi i ostali i doprinijeli našim dragocjenim vrijednostima u članstvo u EU, trebamo prvo razumijevanje a onda i znanje, o multinacionalnom federalizmu i upravljanju multietničkom državom i ta znanja očekujemo iz kruga dobrih praksi i uspješnih modela unutar EU. BiH ima perspektivu članstva, viznu liberalizaciju, predali smo aplikaciju koja je na našu radost prihvaćena, dobili smo upitnik; sada želimo ubrzati proces, ne samo radi kandidatskog statusa, nego zato jer nam on omogućava nužno potreban screaning i otvaranje poglavlja 23. i 24., poglavlja koja uređuju vladavinu zakona, kojima se već tradicionalno otvaraju pregovori”, rekao je Čović.

Na kraju je istakao da je perspektiva članstva snažan podsticaj da bi se uspostavili stabilnost i sigurnost na granicama EU-a.