Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Neprihvatljivo eliminirati ustavne nadležnosti pri odlučivanju

covic767

Ja ću danas službeno informirati visoku europsku predstavnicu Federicu Mogherini i povjerenika Johannesa Hahna, a ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka sam osobno već informirao, da sporazum koji je načinjen u nedjelju apsolutno ne može biti sporazum koji može zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine i ne može proći u institucijama BiH, izjavio je za Fenu hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u povodu jučerašnjeg dogovora čelnika SDA i SNSD-a o Mehanizmu koordinacije.

On ističe da ne spori pravo dvije stranke da razgovaraju o tome, ali upozorava da je Mehanizam koordinacije pitanje države BiH.

-Ne mogu takav dokument dogovarati dvije stranke, a posebno ga ne mogu dogovarati na nacionalnoj osnovi zastupajući bošnjačke i srpske interese bez treće strane. Stoga je za nas ovo apsolutno neprihvatljivo – ističe Čović.

Posebno je, kaže, začuđujuća, pomalo i naivna arbitraža specijalnog predstavnika EU ako zna da Vijeće ministara funkcionira na određeni način i da postoje stranke koje čine i Vijeće ministara i parlamentarnu većinu. Čović naglašava da je nemoguće na ovakav način praviti neki dogovor.

Odgovarajući na upit o konkretnim zamjerkama na sadržaj jučerašnjeg sporazuma predsjedatelja Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, Čović kaže da je sporno sve ono što se promijenilo iz prethodnog sporazuma.

-U načinu odlučivanja eliminirane su ustavne nadležnosti, bilo da su one podijeljene ili isključive. U konkretnom slučaju se to odnosi na županije i sporni članak 2 i članak 3 – navodi Čović.

Prema članku 3, način odlučivanja u svim tijelima koja se uspostavljaju je konsenzus. Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima „obvezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i županija, a sukladno ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke“. Također se navodi da sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

„U slučajevima kada neko od tijela u sistemu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno sa kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke, navodi se, između ostalog u članku 3 potpisanog sporazuma.

Čović kaže da mu nije jasno zašto nije bio uključen u ove razgovore. Tim prije, ističe, što su u petak on i druga dvojica članova Predsjedništva BiH dogovorili da ako bude organiziran neki sastanak on bude na razini njih trojice.

-Morat će se vrlo brzo tražiti rješenja na način da razgovaramo i ugradimo u dokument i interese RS-a, ali isto tako moraju biti zaštićeni i interesi svih drugih nositelja ustavnih nadležnosti u BiH – poručuje hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović kaže kako ne strahuje od toga da će sada on biti optužen za opstrukcije europskog puta BiH.

-Drugi su bili krivci zadnjih nekoliko mjeseci pa mogu i ja biti krivac idućih desetak dana. Meni je važno da mi riješimo problem. Trebali smo to imati još u sedmom mjesecu, ali vidjeli ste kako su se stvari odvijale. Sad imamo šansu u devetom mjesecu, ali ne na način da to rade dvije stranke i u sporazum ugrađuju samo interese bošnjačkog i srpskog naroda, jer ako bismo na taj način pravili dogovore bojim se da je BiH završila i sa svojim europskim i svim drugim putovima. Nisam opterećen optužbama, jer ako itko zagovara europski i euroatlantski put BiH to zagovaraju predstavnici Hrvata na svim razinama vlasti – ističe Čović u razgovoru za Fenu.

Dodaje da su Izetbegović i on u petak načelno za sutra (utorak) dogovorili sastanak SDA i HDZ-a BiH kako bi se razgovaralo o problemima koji opterećuju partnerske odnose, uključujući preglasavanje u Federaciji BiH.

-Vidjet ćemo hoće li tog sastanka biti sutra. Sigurno je da ga moramo kvalitetno pripremiti. To je jedini način da riješimo probleme, ali bez uvažavanja nema partnerstva, a bez partnerstva nema ni funkcioniranja vlasti – kaže Čović.