KOALICIONI PARTNERI

Čović, Nikšić i Dodik formirali tim za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH

Foto: Emaneuel Soča/ Fena

Predstavnici stranaka, koji na državnom nivou čine vlast, HDZ-a BiH, SNSD-a i SDP-a BiH, nakon današnjeg sastanka u Mostaru izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i dinamikom odnosa.

-Cilj današnjeg sastanka je bio da pokušamo stvoriti jedan prihvatljiviji ambijent i efikasnije funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti, kako na nivou BiH tako i Federacije BiH. Čini mi se da to ide dobro i da se dobiva jedna dinamika, pogotovo kada je u pitanju rad Vijeća ministara te parlamentarni rad, mislim da u Vijeću ministara to usuglašavanje već funkcionira, sve se odluke donose jednoglasno, a sada to samo treba dinamizirati – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

dragan čović milorad dodik
Foto: Emanuel Soča/ Fena
Milorad Dodik i Dragan Čović na konferenciji za novinare

Kako kaže, donijeli su plan od 31 mjere za ovu godinu koje bi trebale ići u paketu.

-Naše apsolutno opredjeljenje je EU i vjerujem da ćemo taj paket kroz naše mehanizme koordiniranja vrlo brzo riješiti. Ono gdje malo zapinjemo je parlamentarni rad, a tamo mislimo na isti način pokušavati bez obzira koja je tema ili zakon u pitanju. Vjerujem da se to da napraviti jer klima koju gradimo je klima međusobnog povjerenja – izjavio je Čović.

Jedna od tema današnjeg sastanka bio je i Izborni zakon.

Dizdar, Nović i Filipović će raditi na pripremama

-Danas smo dogovorili da damo po jednu osobu koja bi krenula s pripremom Izbornog zakona, ali primarno da dogovorimo koncept, način rada i da odredimo ljude koji će na tome raditi. Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Dizdar iz SDP-a, Nović iz SNSD-a i Filipović ispred HDZ-a, a onda ćemo to razmotriti s partnerima iz međunarodne zajednice. Moguće da će prvi dio izbornog zakona biti da se dotaknemo izborne komisije (CIK), onih mehanizama koji osiguravaju provođenja izbora, ali svakako i sve druge teme koje trebamo riješiti kroz Izborni zakon, jer je naša obaveza da to završimo u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti – ističe predsjednik HDZ-a BiH.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić dodao je kako je on ovdje i u ime kolega Elmedina Konakovića (NiP) i Edina Forte (Naša stranka).

“Fina energija”

-Naše opredjeljenje je spremnost na dogovaranje, naravno da postoje stvari oko kojih se lakše ili teže dogovorimo i to je normalno. Sve do sada što je bilo na sjednicama Vlade je jednoglasno dogovoreno, što pokazuje jednu novu atmosferu koju imamo. Više volimo potrošiti par dana na usuglašavanje i dogovaranje nego da se preglasavamo – kazao je Nikšić. Naveo je kako im predstoji daljnji nastavak na putu reformi kao i odnosa u BiH i u Federaciji, a smatra kako su na dobrom putu.

Foto: Emeanuel Soča/ Fena
Dragan Čović i Nermin Nikšić

-Postoji jedna fina energija, učimo se jedni na druge, uspostavljamo porušene poljuljane mostove povjerenja i to se osjeti na radu ministara, koji su svakim danom sve bolji i kvalitetniji, a od toga će onda imati koristi svi građani BiH – ustvrdio je predsjednik SDP-a BiH.

Dodik: Nema više SDA od koje smo svaki dan očekivali udarce

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je također izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom i partnerstvom na državnom nivou.

-Moram izraziti zadovoljstvo atmosferom koja postoji, koja obećava i koja može biti garant nekih lakših dogovora nego što smo imali ranije. Ovo je potpuno drugačije nego u vremenu kada je u Sarajevu bio SDA i s kojim nikada nismo imali koordinaciju, nego smo svaki dan očekivali kako ćemo dobiti neki udarac, a onda bi mi uzvratili i to je tako funkcioniralo. Danas na dnevni red stavljamo pitanja, gledamo kako ih možemo riješiti i izražavam zadovoljstvo dosadašnjim radom ovog partnerstva na razini BiH – naglasio je Dodik dodavši kako je ”činjenica je da je formirano Vijeće ministara BiH i stvorena Vlada FBiH, sada su stvoreni svi uvjeti da se skladu s Ustavom donose odluke.”

Izrazio je zadovoljstvo što ubrzo imaju sastanak iznađu Vlade FBiH i Vlade RS na čijem dnevnom redu će biti neka zajednička pitanja, što, kako je istakno Dodik, govori o potrebnoj dinamici koja se ostvaruje.