Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik HDZ-a BiH

Čović: Nismo naivni!

covic223344

Na današnjoj sjednici imenovan stručni tim HNS-a koji će pripremiti potrebne dokumente vezane za izmjene Izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović kazao je kako će stranke HNS-a BiH nastupati zajedno u implementaciji izbornih rezultata te da niko ne može iz vlasti izbaciti legitimne predstavnike hrvatskog naroda.

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, Čović je u izjavi za medije ponovio kako u ovom trenutku, s obzirom da nije provedena odluka Ustavnog suda BiH kojom se osporavaju pojedine odredbe Izbornog zakona BiH, ne postoje preduvjeti da se izborni rezultati provedu.

Po njegovim riječima, od CIK-a ne očekuje previše jer, kako je rekao, odluku Ustavnog suda može provesti samo zakonodavac, a to je državni parlament.

– Jedino je Parlamentarna skupština BiH nadležna za promjene Izbornog zakona. Naše je nastojanje da pripremimo kvalitetan Izborni zakon u kojem bi bio ugrađen minimum onoga što je definirano u odluci Ustavnog suda i da s partnerima među Bošnjacima tražimo nekoga ko je u stanju osigurati legitimno predstavljanje naroda – kazao je Čović.

Dodao je kako je na današnjoj sjednici imenovan stručni tim HNS-a koji će pripremiti potrebne dokumente vezane za izmjene Izbornog zakona.

Na pitanje da prokomentira pregovore o formiranju vladajuće većine, prije svega u Federaciji BiH, i je li moguće da HDZ BiH i stranke HNS-a ne budu dio vlasti u sljedeće četiri godine, Čović je odgovorio kako takav scenarij nije moguć, s obzirom na dobar izborni rezultat hrvatskih političkih stranaka.

– Nismo naivni. Ako neko želi odabrati hrvatskog člana Predsjedništva, hvala Bogu da će pokušati nešto slično raditi i dalje. Ali, uvjeren sam da mi imamo dovoljno kapaciteta i snage da zaštitimo svoju poziciju i da ne ovisimo o bilo kome – kazao je Čović.

Najavio je kako će se u sljedećih sedam dana stranke HNS-a obaviti međusobne, bilateralne razgovore, a da će se sljedeća sjednica Predsjedništva HNS-a održat 17. decembra.

Na toj sjednici trebalo bi se formalizirati sve ono što je do sada dogovoreno unutar HNS-a vezano za provedbu izbornih rezultata, zaključio je Čović.