Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović o hapšenju Radončića: Znao je da će se to desiti

BiH

dragan covic

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), smatra da je u slučaju jučerašnjeg hapšenja Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost (SBB), najveće pitanje kako je prije sedam ili osam dana znao da će se to desiti.

“Jučer sam kazao da vjerujem da će moj kolega i prijatelj Radončić iznaći način da se izbori sa ovom problematikom. To i sada mislim. Bitno je kazati da na bilo koji način, ni ja, niti bilo kod nas, ne želimo utjecati ili vršiti pritisak na bilo koga. Mislim da su Radončića i priveli zbog toga što je neko procijenio da je vršio pritisak na pravosudne organe i utjecao na svjedoke. S druge strane, bilo bi neodgovorno da kao predsjedavajući Predsjedništva ne kažem šta mislim kada je u pitanju neki proces. Činjenica je da je Radončić mene i još barem pet kolega na zajedničkoj večeri prije sedam ili osam dana upoznao kako će se ovo desiti. Sada se otvara pitanje kako neko može znati da će se desiti privođenje”, kaže Čović.

Prvi čovjek HDZ-a je zagovornik stava da nema uređene pravne države i to se po njemu ne smije prikrivati.

“Isto tako, jasan je moj stav da je sve bolje od anarhije. Imamo ono što imamo i moramo poštovati odluke naših institucija. Tako sam mislio i kada su bile odluke Ustavnog suda, što god ja mislio privatno o njima, tako mislim i kada su odluke ostalih institucija BiH, istražnih, sudskih organa i tužiteljstva. Stoga moramo učiniti sve da regulišemo mnoga pitanja koja će se ticati pravnog uređenja BiH, to će zahtjevati iz Evropske unije. Tu nemam dvojbi, institucije ove države se moraju poštovati i kakav bih ja bio predsjednik kada ne bih pozvao sve da ih poštuju. Isto tako ako uočimo da imamo manjkavosti u funkcioniranju, to moramo uklanjati”, smatra Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je, također, istakao da je pobornik ideje da je svako nevin dok se kroz pravosudne organe drugačije ne dokaže. Kazao je da ga je najviše pogodilo to što je policija upala u jedno ugledno uredništvo, jer on ne vidi da je to mjesto gdje se trebaju koristiti mehanizmi sile i prinude.

Dodao je da svako radi svoj posao kako misli da je najbolje i za to odgovara, ali i da po pitanju medija treba biti jako obazriv.