Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hdz-a

Čović o uslovima za vlast sa Osmorkom: Bez DF-a i reforma Izbornog zakona

covic hdz fena

Čović je u izjavi za medije je kazao da je uslov  koalicije sa Osmorkom da tu nema DF-a te da je u njihovom programu i izmjena Izbornog zakona

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, danas se susreo s predsjednicima općinskih odbora gdje su razgovarali o postizbornim rezultatima.

Čović je u izjavi za medije je kazao da je uslov  koalicije sa Osmorkom da tu nema DF-a, te da je u njihovom programu i izmjena Izbornog zakona.

Zadovoljan je sa rezultatima izbora u ZDK gdje će HDZ imati tri zastupnika. Istakao je kako dobro protiču pregovori i na višim razinama vlasti.

Dodao je da do kraja ove sedmice žele usaglasiti načela i da idu fazu dogovaranja kadrovske politike resora na razinama jer se radi o cjelovitom programu koji dogovaraju.

– U cjelini želimo riješiti pitanje Euroatlantskog projekta, pravne države u cjelini, ali i ekonomsko-socijalne probleme. Naši izaslanici će sve usaglasiti danas u Sarajevu, a u naredna dva dana ćemo to dopuniti i ako se sve usaglasi to je završen dio posla. Moramo sagledati i kako stojimo u parlamentu gdje ne legitimno predstavljanje svih jednako važno, kazao je Čović.

Dodao je da vode i da su vodili razgovore sa svim stranama, da je prvo želio razgovarati sa bošnjačkim strankama te da je u subotu planiran sastanak sa SNSD-om u Mostaru.

Na pitanje medija da li je Izborni zakon subjekt razgovora sa Osmorkom i uvjet, Čović je kazao kako je on dio njihovog programskog načela u sklopu Euroatlantskog projekta.

– Nema uvjetovanja nikome, a naš jedini uvjet je da DF ne bude dio koalicije iz poznatih razloga. Paket programskih načela je jasno predočio i Euroatlantski proces, a ključna stvar za njega je reforma Izbornog zakona. Reforme su bitne za kandidatski status, izjavio je Čović.