BiH

Dom naroda PSBiH

Čović odbio ukinuti “duple funkcije” dok se ne dogovori kompletan Izborni zakon

27/04/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL (Arhiv)

Krajem augusta 2020. godine Magazinović je uputio u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine

Dom naroda Parlamenta BiH nije usvojio izmjene Izbornog zakona BiH, a koji se tiču ukidanju duplih funkcija političarima. Ovo je prijedlog Saše Magazinovića (SDP), zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentu BiH.

“Mislim da bi bilo i za bolje stranke da se ovaj zakon usvoji”, kazao je Magazinović obraćajući se delegatima, ističući da je npr. Edita Đapo podržala ovaj zakon, a i sama obavlja dvojaku funkciju – ministrice i zastupnice.

Dragan Čović (HDZ), kazao je da će biti protiv ovog prijedloga.

“Ovo što ste vi predložili nisu samo tehničke izmjene. Ja se nadam da će ove izmjene naći se u sveobuhvatnim promjenama Izbornog zakona. Jedini razlog je što imamo ovaj stav jeste jer želimo cjelovit pristup. Kada dođe prijedlog sa imeplementacijom presuda, izborom delegate u Dom naroda i Predsjedništvo BiH onda i ovaj prijedlog može ići”, kazao je Čović.

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da ovakav prijedlog ne treba usvojiti.

“Imamo danas tačku o formiranju Interresorne radne grupe za izmejne Izbornog zakona. Smatram da svi prijedlozi trebaju tamo završiti. Ja sumnjam u namjere podnosioca”, kazala je Majkić.

Mladen Bosić (SDS) je kazao da su zbog politike ‘sve ili ništa’ upravo u ovakvoj situaciji.

“Velika vjerovatnoća je da se neće dobiti sve i da se neće usvojiti. Preuzimate na sebe odgovornost da sve blokirate dok ne dobijete šta želite, ali razmislite. Hoćemo li praviti pomak ili ostati zakovani”, kazao je Bosić.

Podsjetimo, krajem augusta 2020. godine Magazinović je uputio u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine.

Lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast, na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koje po osnovu ranijeg mandata vrši neku od izvršnih funkcija i odluči nastaviti vršiti tu izvršnu funkciju, dužno je prije prve sjednice organa u koji je izabran staviti svoj mandat u mirovanje do imenovanja druge osobe na izvršnu funkciju ili podnošenja ostavke. Za vrijeme mirovanja mandata, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste sa koje je izabrano lice koje mandat stavlja u mirovanje.

Po prestanku vršenja izvršne funkcije izabrani član zakonodavnog organa vlasti koji je svoj mandat stavio u mirovanje, nastavlja mandat ako podnese pisani zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od osam dana od prestanka vršenja izvršne funkcije. Mirovanje mandata izabranog člana prestaje trećeg dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva. Izabrani član zakonodavnog organa vlasti, tokom trajanja mandata u organu vlasti, ima pravo jednom staviti mandat u mirovanje”, navodi se u izmjenama.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.