Čović: Odluku o popisu ne može niko poništiti

covic767

Dragan Čović Lider HDZ- danas je komentarisao i izjavu Mladena Ivanića da je znao za odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, o usaglašavanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa stanovništva, piše Patria.

– Izjava da sam ja znao za odluku o popisu stanovništva djeluje mi kao politički spin. To sam ranije govorio ali opet ponavljam da to nema veze sa stvarnošću. To je čisto političko spinovanje. Ponovljam, nisam imao uticaja na objavljivanje metodologije o popisu stanovništva – rekao je Čović.

On je dodao da je metodologija o popisu donesena onako kako je i trebala.

– Ne znam zbog čega ali odjedanput su se pojavili spinovi o nekim izjavama katoličkih predstavnika, čelnika islamske zajednice, o popisu i sl. Još jednom ponavljam da nisam imao nikakvog utjecaja na objavljivanje metodologije o popisu stanovništva i smatram da se nikakva odluka koju je donijela zvanična agencija ne može poništiti – poručio je Čović.

Čović je kazao kako se sada želi fokusirati na dva važna pitanja kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji, a to je okončanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, te konačno usaglašavanje Mehanizma koordinacije i da se tim pitanjima treba baviti i Ivanić i svi drugi.

– Mi ćemo na sjednici 7. juna definitivno usaglasiti Mehanizam koordinacije, gdje bi trebali uvažiti primjedbe koje su došle iz RS-a. Ako sve uspijemo završiti d 13. juna, kada je sjednica ministara Evropske unije možemo očekivati zeleno svjetlo za naredne korake. Ipak, ako ne supijemo možemo smatrati da smo ovu godinu izgubili, jer takvih sjednica kasnije neće biti – zaključio je Čović.