Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formiranje vlasti

Čović: Optimista sam, sastaćemo se u srijedu, Dodik će biti domaćin

covic

Kad je u pitanju uspostava kantonalnih vlada, Čović je posjetio kako su ostale još dva kantona u kojima nije formirana nova vala, a to su HNK i Kanton 10

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanoj u ponedjeljak u Mostaru, razgovaralo se o uspostavi Glavno vijeća i radnih tijela te organizacije, a bilo je riječi i o procesu konstituiranja vlasti.

– Razgovarali smo i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te o rješavanju pitanja uspostave izvršne vlasti na svim nivoima gdje smo iskazali svoju opredijeljenost da se što prije uspostavi vlast, ali na principima koji su prethodno vrlo jasno dogovoreni – kazao je Čović novinarima nakon konstituirajuće sjednice.

Dodao je kako se nada da će pronaći partnere s kojima će moći promijeniti Izborni zakon BiH.

– Vjerujem da ćemo u srijedu imati sastanke u Sarajevu s grupacijama političkih stranaka u vezi Vijeća ministara i dosta sam optimističan, vjerujem da bi u ovom mjesecu trebali imati predsjedatelje, ali i kompletan saziv Vijeća ministara. Na sastanku će sigurno biti SNSD i SDA, a mislim da će domaćin ovaj put biti gospodin Dodik – kazao je Čović.

Kad je u pitanju uspostava kantonalnih vlada, Čović je posjetio kako su ostale još dva kantona u kojima nije formirana nova vala, a to su HNK i Kanton 10.

– To je apsolutno u našim rukama i vjerujem kako ćemo taj posao završiti u ovom mjesecu jer nema niti jednog razloga da to tako ne bude – poručio je Čović.

Osvrnuo se i na pitanje dobivanja kandidatskog status Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kazavši kako ne zna kada će se to tačno dogoditi.

– Bosna i Hercegovina trebala je imati kandidatski status u aprilu ili maju prošle godine, morala je aktivirati akcijski plan u julu prošle godine i bez obzira što će neko kazati, mi smo ispunili sve nužne uslove koji su bili postavljeni pred sve druge članice u ovoj fazi. Prije novog saziva unutar Evropskog parlamenta, odnosno svih institucija Evropske unije, mislim da nije realno da dobijemo kandidatski status – kazao je Čović.