Čović otvorio turističku sezonu u pećini Vjetrenica

vjetrenicar444

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, u svojstvu visokog pokrovitelja, otvorio je turističku sezonu u pećini Vjetrenica i biospeleološki muzej Vjetrenica.

U pozdravnom govoru, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasio je kako je pećina Vjetrenica vrlo vrijedno prirodno dobro, za čije je neometane privredno-turističke aktivnosti potrebna pomoć svih nivoa vlasti. Pećina Vjetrenica prva je u svijetu po bioraznolikosti, te je neophodno sve učiniti kako bi se to bogatstvo i zaštitilo.

Ovaj iznimno rijedak prirodni dragulj kandidovan je za UNESCO-ov popis prirodne baštine, te će se u narednom periodu aktivno raditi da se taj status što prije i ostvari, istakao je Čović.

Čović je zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Tomislavom Karamarkom otvorio i prvi biospeleološki muzej u regiji. Na otvorenju je naglašeno kako se javila potreba za otvarenjem muzeja zbog bogate historije istraživanja, kao i bogatog biospeleološkog nalazišta.

Otvorenjem ovog muzeja pokazana je saradnja biospeleološkog saveza Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Otvorenju turističke sezone u pećini Vjetrenica i biospeleološkog muzeja Vjetrenica prisustvovala je i visoka delegacija Vlade Republike Hrvatske, predvođena prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, te su prisutni bili i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kao i ministar turizma Anton Kliman.