Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Predsjedništva HNS-a

Čović: Ovo je nastavak etničkog čišćenja, samo drugim sredstvima

covic nova

Najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH, a u vezi odluke Centralne izborne komisije u popuni Doma naroda Federalnog parlamenta

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović kazao je danas nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru da HNS nije u poziciji da u Kantonu Sarajevo ”pokreće apelacije” zbog ”neustavne vlasti” u ovom Kantonu. Najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a u vezi odluke Centralne izborne komisije u popuni Doma naroda Federalnog parlamenta.

Na pitanje šta misli o procesu formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo, Čović je rekao da nije u poziciji da pokreće bilo kakvu apelaciju jer Hrvati u ovom Kantonu nemaju ”legitimne predstavnike”.

”U poziciji smo da ne možemo pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo jer nemamo legitimnog predstavnika. O ovom problemu u Kantonu Sarajevu govore sve apelacije, pa i ona gospođe Krišto”, rekao je Čović danas.

Dodao je da traži da Bosna i Hercegovina profunkcionira.

”Samo tražimo da profunkcionira Bosna i Hercegovina. Hoće li neko biti Hrvat, a ime mu sugerira neku drugu poruku – nije moje da komentiram. Ali se time ne smije spekulirati. Ovo je nastavak etničkog čišćenja drugim sredstvima”, poručio je on.