Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Podrška Komšiću velika pogreška i prema svim čestitim Bošnjacima

dragan covic

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović održao je danas na Kupresu sastanak kojem su prisustvovali predstavnici i predsjednici stranaka koje su nastupile na Općim izborima u BiH zajednički s HDZ-om BiH u okviru koalicije HNS-a BiH.

Nakon sastanka održana je konferencija za medije na kojoj je Čović kazao da su danas analizirani službeni rezultati izbora.

“Današnja rasprava išla je u pravcu da se preliminarno raspravi oko samog toka predizborne aktivnosti, sam dan izbora i ovo što se događa nakon izbora gdje je iskazano zadovoljstvo unutar HDZ BiH našom komunikacijom i krajnje učtljivom kampanjom koju smo vodili cijelo ovo vrijeme, držeći se kodeksa koji je usvojio HDZ BiH zajedno sa našim koalicijskim partnerima iz HNS-a”, kazao je Čović.

Po njegovim riječima, na sastanku je upućena poruka zahvale svima onima koji su im davali na različite načine podšku.

Govoreći o rezultatima izbora, Čović je naglasio da su najbolji u posljednjih 20 godina što im daje za pravo da moraju biti do kraja u poziciji da čuvaju i svoju vjerodostojnost i kredibilitet koju su postigli kod njihovog glasačkog tijela.

Danas, kaže Čović, nisu razgovarali kako će pristupiti implementaciji izbornih rezultata nakon konačnih službenih rezultata, ali ih zabrinjava sporost u brojanju glasova, te je od strane stranačkih predstavnika izražena i sumnja te određene nepravilnosti koje su vođene u tom procesu.

“Naš ključni današnji zadatak bit će nastaviti voditi razgovore rasterećeni bilo kakvim ličnih pozicijama u vlasti u narednom razdoblju, od mene pa nadalje” istaknuo je Čović.

On je još jednom ponovio svoj stav da su bošnjačke stranke ili jedan dio stranaka podrškom Željku Komšiću napravile veliku pogrešku, ne samo prema hrvatskom narodu, „nego i prema svim čestitim Bošnjacima“.

Čović je dodao da će znati u narednom vremenu poslati prave odgovore, a oni će uvijek biti na tragu sedam ključnih tema koje su se, kako je kazao, komunicirale kroz predizbornu kampanju.

“Isto tako, HDZ BiH će do kraja, zbog preuzete odgovornosti jednog ogromnog broja birača, znati na jedan principijelan način sačuvati tu svoju vjerodostojnost i vjerujem da ćemo sa te strane učiniti sve ono što smo obećali u predizbornoj kampanji u ovih mjesec dana”, istaknuo je Čović.