Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Potrebno je učiniti sve da se vladajuća koalicija očuva

BiH

dragan covic (3)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak u Mostaru kako je potrebno učiniti sve da se vladajuća koalicija očuva jer je ona jamac daljnjih reformskih aktivnosti u BiH i Federaciji.

“Ja sam siguran da mi trebamo učiniti sve da se ovo partnerstvo ili koalicija očuva jer ona je garant daljnjih reformskih aktivnosti u BiH, osobito u Federaciji. No, činjenica je da se svakog dana netko potrudi da izbaci neki novi ‘problemčić’ koji na neki način u javnosti može stvoriti dojam nefunkcioniranja“, naglasio je Čović, odgovarajući na pitanje novinara o odnosu između SDA i SBB, nakon sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH i HNS-a te njegovog Glavnog vijeća održanih u Hrvatskom domu HDZ-a BiH u Mostaru.

“Moj će zadatak biti, kao što je u ostalom bio i do sada, da dam svoj doprinos, koji neće napraviti nove podjele, jer od takvih podjela nitko u BiH neće imati sreće, čak i oni koji prizivaju takav vid nesporazuma… To bi u osnovi značilo zastoj svega onoga što smo na neki način zacrtali da uradimo“, kazao je on.

“Bez ozbiljne koalicije i usuglašenog stava o svim važnim pitanjima, mislim da je BiH osuđena na zastoje i ja ću učiniti sve da se to ne dogodi”, dodao je.

O tom pitanju Čović je već razgovarao s članom Predsjedništva BiH i prvim čovjekom SDA Bakirom Izetbegovićem, a uskoro namjerava i s čelnim čovjekom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Govoreći o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, Čović je kazao: “Mi smo blizu kreiranja rješenja za koje procjenjujemo da može imati svoj konačni uspjeh u Parlamentarnoj skupštini BiH i kada je u pitanju presuda Sejdić –Finci i Grad Mostar“.

„Mi ćemo idućeg tjedna s SDA pokušati naći zajednička rješenja koja mogu biti prijedlog ove dvije političke opcije. Također, nam je prevažno da imamo i treće ili četvrte partnere u Federaciji koji će na sličan način to vidjeti, kako bismo to rješenje predali u parlamentarnu proceduru“, ustvrdio je.

Dodao je kako se u što skorije vrijeme moraju tražiti izmjene i dopune Izbornog zakona te vidjeti da li taj izborni zakon traži nužno i mijenjanje ustava na razini BiH i entiteta.

Isto tako, istaknuo je kako je vrlo optimističan da će BiH imati novi izborni zakon koji će riješiti pitanje presude suda u Strasbourgu i presudu Ustavnog suda za Grad Mostar.

Predsjednik HDZ-a BiH nije želio govoriti o detaljima rješenja, naglasivši samo kako je ono vrlo blizu.

“Hoćemo li uspjeti do nas je. Imamo sve uvjete da uspijemo i da imamo novi izborni zakon“, istaknuo je.

Govoreći o mogućnosti uspostavljanja tri kanala u okviru BHRT-a, Čović kaže kako svi konstitutivni narodu u BiH imaju pravo da budu objektivno informirani na svom jeziku, a to je pravo i manjina diljem svijeta i Europe kojoj se BiH želi priključiti.

“Mislimo da Hrvati, kao konstitutivan narod moraju biti korektno informirani kroz sustav javnog emitiranja“, kazao je, naglasivši pritom kako smatra da produkcijski centri trebaju biti organizirani u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru što bi, po njegovom mišljenju, bio nekakav početak i tehnički preduvjet za jedan korektniji i objektivniji pristup informiranju na javnom RTV sustavu BiH.

Komentirajući reakcije SNSD-a na usvajanje Mehanizma koordinacije, predsjednik HDZ-a BiH potvrdio je kako je dobio primjedbe na sadržaj.

Naglasio je kako razumije reakciju na koncepciju kako je to urađeno te da je mišljenja kako su svi trebali imati malo više sluha i mudrosti u dogovaranju i da tada ne bi bilo nijedne primjedbe na taj dokument.

“Ali kad povrijedite pravila u dogovaranju onda, naravno, svatko ima pravo da se ljuti i iznese svoj stav“, kazao je i dodao kako je iščitao sve zaključke koji su došli iz RS-a te da bi se na isti način mogli iščitavati zaključci i s drugih razina.

“Mehanizam, odnosno sustav koordiniranja između nas je živi organizam i mi ćemo ga vjerojatno prilagođavati u naredne tri-četiri godine, još vjerojatno nekoliko puta da bi uvažili sve, i ono što je osnovni dokument i ono što moramo uvažavati, kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Tako da ja s te strane ne vidim ništa sporno. Jednostavno treba sjesti za stol i to pitanje automatizmom riješiti“, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.