BiH

Predsjednik HDZ-a

Čović pozvao bošnjačke političare da prestanu s opstrukcijama

22/04/2020

Osudili su i konstantno korištenje ove situacije za političke nesuglasice koje, kako ističu, ugrožavaju odnos države Bosne i Hercegovine i kreditni aranžman s MMF-om,

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održao je u srijedu video sastanak s dužnosnicima HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti državne razine u BiH, koji su pozvali bošnjačke političke dužnosnike u tijelima vlasti da prestanu s opstrukcijama i neopravdanim primjedbama na realizaciju sporazuma s MMF-om.

“Ministri iz SDA nisu podržali odluku Vijeća ministara koja je i ranije u svim prethodnim aranžmanima po istom principu usvajana, insistiraju na neprihvatljivim i neutemeljenim zahtjevima. Ministarstvo finansija i trezora BiH, ispunilo je potrebne tehničke uslove za preuzimanje i isplatu korisnicima oko 330 miliona eura iz posebnog kreditnog programa MMF-a kao i svaki put do sada, profesionalno je završilo svoj dio posla u skladu sa zakonom, ustavnim nadležnostima i na dobrobit svih stanovnika u BiH i na takvom radu će i dalje insistirati”, istaknuto je na sastanku.

Osudili su i konstantno korištenje ove situacije za političke nesuglasice koje, kako ističu, ugrožavaju odnos države Bosne i Hercegovine i kreditni aranžman s MMF-om, te svim drugim finansijskim institucijama i agencijama.

Na sastanku se razgovaralo i o trenutnom stanju i cjelokupnoj zdravstvenoj situaciji, kao i mjerama koje se donose pri zdravstvenoj zaštiti svih stanovnika u BiH.

“Ekonomski plan oporavka ukupne privrede želimo kvaliteno usmjeriti kako bi se što prije oporavili i pri tome sačuvali socijalnu dimenziju”, istaknuto je na sastanku.

Naglašeno je kako raspodjela svih oblika i sredstava pomoći s viših razina vlasti mora uključivati sve niže razine vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Raspodjelom pomoći koja će uključivati stvarne potrebe lokalnih zajednica učinit ćemo je pravednijom i neovisnom o nacionalnoj strukturi stanovništva. Donoseći odluke na većim razinama pri ublažavanju negativnih posljedica na gospodarstvo, moraju se, s obzirom i na nadležnost kantona, gradova i općina koje su u najvećoj mjeri izložene utjecaju koronavirusa, uvažavati i njihovi prijedlozi i sugestije”, saopćio je HDZ BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.