predsjednik hdz-a

Čović pred sastanak u Mostaru: Možda danas usaglasimo i dio Izbornog zakona

dragan čović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Istakao je da će izvještaj EU u oktobru za BiH biti pozitivan i da je zadovoljan dinamikom usvajanja EU zakona

U Mostaru će danas biti održan koordinacioni sastanak partnera u vlasti na nivou BiH, SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka Trojke.

O najavljenom sastanku danas je govorio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji je naglasio da će se razgovarato o zahtjevima EU i zakonima koji se trebaju usvojiti na nivou BiH.

“Danas u svi zakoni koji postoje na dnevnom redu od 14 uvjeta EU, naravno i Izborni zakon. Možda danas i neki dio Izbornog zakona bude i usaglašen i poslat u proceduru”, rekao je Čović.

Dodaje kako su radna tijela već definirana za ostale zakone i sve će raditi preko Vijeća ministara BiH.

“Danas će na dnevnom redu biti svaki detalj za naš put u EU pa tako i Zakon o Ustavnom sudu BiH. Danas ćemo imati pozitivnu atmosferu i to garantuje sami format sastanka”, rekao je.

Vijeće ministara BiH, kaže Čović, će već na prvoj narednoj sjednici jedan taj paket staviti na dnevni red.

Zadovoljan dinamikom usvajanja zakona

“Koliko je to preambiciozno vidjet ćemo da do kraja godine usvojimo sve zakone.”

“Ja ću nastojati biti fin domaćin i sve teme su stavljene na dnevni red pa i Zakon o Ustavnom sudu BiH i Izbornom zakonu. Nijedan od ovih zakona iz paketa EU zakona neće zaobići parlamentarnu proceduru, i kako će proći, i kakvi će biti amandami i raspreve, to ćemo vidjeti”, rekao je Dragan Čović.

Istakao je da će izvještaj EU u oktobru za BiH biti pozitivan i da je zadovoljan dinamikom usvajanja EU zakona.

“Izvještaj već napravljen i biće objavljen tokom desetog mjeseca i vjerujem da će biti pozitivno. Biće ovi politički efekti i ko šta izjavljuje i na šta poziva, ali dinamika je tu i uvjeren sam da nijedan zakon do desetog mjeseca neće biti izostavljen iz procedure i rasprava u Vijeću ministara BiH. Očekujem korektnu klimu koje će dati rezultate.”