Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hdz-a

Čović pred važan forum za BiH u Briselu: Ja sam optimističan

covic izborni zakon
Foto: Fena/ Arhiva

Čović je rekao da su u vezi ovih tema uglavnom usuglašeni stavovi na razini Federacije BiH, a najavio je za ujutro sastanak s predstavnicima SNSD-a. Kako je istaknuo, uz malo mudrosti može se poslati vrlo jasna poruka iz Brisela

Uoči Drugog političkog foruma između EU i BiH, koji se danas i sutra održava u Briselu pod predsjedanjem europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija, predsjednik HDZ-a i HNS-a u BiH Dragan Čović Feni je rekao da će bh. zvančnici pokazati vrlo jasnu vropsku opredijeljenost.

Kako je naveo, damas će biti održano više sastanaka, najprije s predsjednicima stranaka koje čine poziciju u vlasti, pa iza toga sastanak sa svim parlamentarcima, klubovima, a zatim i sastanak sa svim predstavnicima županijskih vlada.

“Proći ćemo sve teme”

– Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u decembru taj proces proglasi pozitivnim. Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, Budžeta prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan – dodao je on.

Čović je rekao da su u vezi ovih tema uglavnom usuglašeni stavovi na razini Federacije BiH, a najavio je za ujutro sastanak s predstavnicima SNSD-a. Kako je istaknuo, uz malo mudrosti može se poslati vrlo jasna poruka iz Brisela.

Govoreći o stavu Vlade Nizozemske koja se odlučno protivi otvaranju pregovora s BiH o članstvu u Europskoj uniji, sve dok se ne pokaže nužan stepen usklađenosti s kriterijima Evropske unije, Čović je rekao da treba biti krajnje ozbiljan.

– Nizozemska, Njemačka i Francuska imaju određene podatke kada je u pitanju priča o proširenju BiH, ali i područje Balkana, odnosno Jugoistočne Europe. Uvjeren sam, ako uradimo pravi korak, da ćemo na neki način stvoriti ambijent da i te zemlje prihvate otvaranje pregovaračkog procesa – smatra Čović.

“I dalje je do nas”

S druge strane, on ističe da pregovarački proces ne znači konačan cilj.

– Tek trebamo ući u razgovore o bezbroj resora, zakonskih rješenja koje treba prilagoditi potrebama europskih standarda. Mislim da je i dalje do nas. Ne treba raspravljati o tome ima li netko iz bilo koje EU zemlje drugi pogled, nego jesmo li mi u stanju unutar Bosne i Hercegovine poslati poruku da konačno možemo napraviti kompromis i dogovoriti neke stvari koje su ključne i koje uvažavaju sve specifičnosti BiH. Ako to budemo u stanju uraditi, onda mi se čini da imamo o čemu pričati – zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BIH Dragan Čović u izjavi za Fenu.

Podsjećamo, dužnosnici s više razina vlasti u BiH nazočit će Drugom političkom forumu koji predstavlja novu političku platformu između EU u BiH, a na kojoj se trebaju dalje iskristalizirati konkretni zadaci za državu, entitete i kantone kada je riječ o sustavnom radu BiH na njenom putu ka članstvu u EU.