predsjednik hdz-a

Čović: Pregovore s SDA o Izbornom zakonu nastavljamo u septembru

covic – hdz

HDZ proslavio tri decenije postojanja

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas je bilo svečano. Stranka koja gotovo u kontinuitetu ima dio vlasti u nezavisnoj Bosni i Hercegovini proslavila je tri decenije rada i postojanja pa je tim povodom održana i svečana sjednica, javlja Anadolu Agency (AA).

Lider stranke Dragan Čović u izjavi za medije podsjetio je na uspone i padove HDZ-a, kazavši da je to danas “napredna i uspješna stranka koja je nastala kao pokret”, posebno zahvalivši utemeljiteljima na, kako je rekao, mudrosti i svemu urađenom kako bi “Hrvati opstali kao politički narod u Bosni i Hercegovini”.

Ističe i da HDZ danas nastoji graditi novi ambijent u zemlji, osnažiti hrvatsko zajedništvo te potvrditi “stožernu ulogu”, a sasvim su jasne i ambicije i kratkoročni ciljevi.

“Želimo do kraja dogovoriti Izborni zakon sa SDA. Oko Mostara smo se dogovorili, a sad slijedi drugi dio pregovora koji će se odnositi na druge presude. Želimo graditi evropsku BiH, a za nas NATO put i eurointegracije nemaju alternativu. Istina, ambijent u kojem danas radimo traži i nove prilagodbe, a ja se nadamo da ćemo se ipak snaći. Želimo pomoći i zdravstvenim radnicima, moramo biti odgovorni i spriječiti dinamiku širenja koronavirusa”, izjavio je Čović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, naveo je da postoje dva sporazuma sa SDA te da su se predstavnici stranaka obavezali provesti sve odluke Ustavnog suda i međunarodnih institucija kada je riječ o zakonodavnoj vlasti.

“Izmjene se odnose, prije svega, na legitimno predstavljanje. Precizirali smo da ćemo u devetom mjesecu započeti novu rundu pregovora sa SDA. Plan je da to završimo sedmicu uoči izbora u Mostaru”, dodao je, a zatim se osvrnuo i na navode o eventualnim izmjenama Daytonskog sporazuma:

“Dok ne bude jasne parlamentarne većine koja mora biti makar dvotrećinska o tome neće biti govora. Danas imamo okvir po kojemu možemo graditi Bosnu i Hercegovinu. Jasno je naravno i da ćemo zbog evropskih integracija nekada morati raditi preinake. Imali smo pokušaj sa Aprilskim paketom. To je zahtjevan posao. Svakako želimo rješenja u tom pravcu. Potrebno je postići jednakopravnost hrvatskog sa druga dva naroda. Trebat će još mnogo vremena da sve osmislimo i kreiramo evropski put”.

Žali što će lokalni izbori u Mostaru biti održani nakon izbora u drugim gradovima i općinama, kazavši da se HDZ već “uveliko priprema”.

“Već je započela klasična kampanja u koju se začuđujuće uključuju i vjerske institucije. Imamo predvodnike tih procesa koji javno pozivaju na koalicije i sude ko bi trebao s kim. To je dizanje temperature kako bi izlaznost bila maksimalna i s jedne, i s druge i s pete strane. Kroz svoje liste ćemo nastojati doći do natpolovične većine u Gradskom vijeću i učiniti da Mostar bude afirmativna priča. Sretniji bih bio da gradonačelnika biramo direktnim putem, a ne kroz Gradsko vijeće”, kazao je na kraju Čović.

Današnjoj svečanoj sjednici u Mostaru prisustvovao je i izaslanik predsjednika HDZ-a Hrvatske Gordan Grlić – Radman.