Čović s Cormack razgovarao o izazovima na evroatlanskom putu BiH

BiH

29032016-1naslovna

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović održao je sastanak s ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen E. Cormack, s kojom je razgovarao o izazovima na evroatlantskom putu BiH i modalitetima njihovog nadilaženja, te općoj društveno-političkoj situaciji i procesima u zemlji.

Ocijenjeno je da je naredni veliki korak u pravcu evroatlantskih integracija BiH aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP), koja prvenstveno podrazumijeva napredak u rješavanju pitanja neperspektivne vojne imovine.

Ambasadorica Cormack je izrazila punu podršku SAD-a ovim procesima do ispunjenja postavljenih uslova, uz potrebu proširenja saradnje i na drugim poljima, a na osnovu dokumenta Pregled odbrane koji će pružiti opću sliku o stepenu usaglašenosti s NATO standardima i osigurati osnov za dalji nastavak procesa pridruživanja BiH.

Čović je informisao ambasadoricu o aktivnostima u vezi usaglašavanja izmjena Izbornog zakona. Istaknuta je potreba otvorene i argumentovane rasprave o svim do sada iznesenim prijedlozima koji su u funkciji sprovođenja Odluke Ustavnog suda za Mostar, te rješenja problematike izbora članova Predsjedništva i delegata u Dom naroda PS BiH.

Ocijenjeno je kako je popis stanovništva obavljen prema najvišim evropskim standardima i da nema razloga da se dalje odlaže objava njegovih rezultata.

Između ostalog, razgovarano je i o problematici održivosti institucija kulture na državnom nivou, te je naglašena potreba pravne regulacije ovog pitanja.