BiH

formiranje vlasti

Čović se oglasio nakon dogovora u Konjicu: Neću više govoriti “HDZ i Osmorka”

07/12/2022

Razgovarali su o onome što opterećava odnose i kako to relaksirati, te kako će ovo partnerstvo "upražnjavati kroz resore"

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH danas je nakon sastanka Osmorke i HDZ-a BiH koji je održan u Konjicu izjavio da više neće govoriti “HDZ i Osmorka, već partneri”.

– S trećim partnerom kad budemo sjeli, u narednih pet do šest dana, usaglasit ćemo dalje elemente, a cilj je da u ovoj godini imamo Vijeće ministara i minimum usvojen budžet – rekao je Čović danas u Konjicu, dodavši da se isto odnosi i na Vladu FBiH.

Razgovarali su o onome što opterećava odnose i kako to relaksirati, te kako će ovo partnerstvo “upražnjavati kroz resore”.

Istakao je da u FBiH je to posebno dinamično za sve njih.

– Tu jedno duže vrijeme nismo pratili ono na što nas život tjera – energetika, poskupljenja, inflacija. Vjerujem, da ćemo se bez ikakvih tenzija dogovarati. Cilj je stvoriti atmosferu koja će potvrditi da smo spremni za kandidatski status do kraja ove godine. Idemo intenzivno, svaku aktivnost usklađivati sa zakonima EU – izjavio je Čović između ostalog.

Istakao je da je uvjeren da će za pet ili šest mjeseci gledati drugačiju politiku i vlasti. O formiranju vlasti na nivou kantona rekao je da su spomenuti i da da misli da će dinamikom sa vladom FBiH sustići i kantone.

– Mi smo jasno stava da ćemo ići na to da ćemo ići da u šest kantona imamo svoje ministre, među tih šest i Zeničko-dobojski. To ćemo ići u Zeničko-dobojskom i drugim kantonima gdje ima kapacitet. Ljubav je obostrana. Ideja je da u ovoj godini završimo sve vlade na svim nivoima, kazao je Čović.

Čović je rekao da će ova koalicija formirati vlast bez obzira na rezultate žrijebanja u Kantonu 10 za Dom naroda FBiH i da će imati većinu od 70 posto u Domu naroda, ali i da nije odustao od legitimnog predstavljanja tamo gdje se određuje kolektivnim pravima.

– Naravno, da imamo vrlo složenu strukturu u načinu biranja u Domu naorda kada je u pitanju biranje predsjednika odnosno potpredsjednika Federacije – poručio je Čović.

– Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast i za to da napravimo promjene. Nismo odustali od legitimiteta svugdje gdje Ustav to navodi. Kada je u pitanju sutrašnji žrijeb, mislim da će sve biti jasno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.