Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik HDZ-a

Čović se posipa pepelom: Ako je to nekoga povrijedilo, ja se ispričavam

covic (1)

Da li je razlog ovakve današnje izjave Čovića snažna reakcija iz Hrvatske, odakle je prema predsjedniku HDZ-a BiH odaslana salva kritika, nije poznato

– Posljednji put je to da sam dio procesa pomaganja nečemu u Bosni i Hercegovini, a da ovakvu cijenu plaćam. Ti zaključci nisu prošli, niti će proći. Ako je to nekoga povrijedilo, ja se ispričavam – kazao je danas Dragan Čović, predsjednik HDZ-a upitan da prokomentariše zašto je uz još dva delegata ove stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pridružio se srpskim delegatima u glasanju za zaključak kojim se traži poništavanje Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Podsjetimo, sjednica na kojoj su se Čović, Lidija Bradara i Marina Pendeš svrstali su se uz srpske delegate, održana je još u ponedjeljak.
Čović je o tome šutio u ponedjeljak, utorak i srijedu, da bi o svom činu progovorio tek tri dana kasnije.

Da li je razlog ovakve današnje izjave Čovića snažna reakcija iz Hrvatske, odakle je prema predsjedniku HDZ-a BiH odaslana salva kritika, nije poznato.

Jedna od oštrijih reakcija je bila ona bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

– Dodikov prijatelj glasao je protiv zabrane negiranja genocida. Jer prijatelja treba zaštiti kako bi mirno negirao genocid pa helikopterom letio na proslavu frendovog rođendana. A šuti i Sveučilište u Zagreb iako počasni doktor zapravo negira genocid, poručila je Kosor.

Ipak, najoštrija kritika upućena Čoviću je ona iz Slobodne Dalmacije.

– Šef HDZ-a BiH Dragan Čović je sa svojim stranačkim kolegama jučer u parlamentu susjedne nam države zajedno s velikosrpskom družinom Milorada Dodika pravednički glasao za suspenziju zakonske zabrane negiranja ratnih zločina u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na ovoga se političkog velikana nitko iz prilično gustih redova hrvatskih domoljuba, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, još nije džilitnuo ni najmanjom kritikom, a kamoli političkom osudom. Mudro šute i Zoran Milanović i Andrej Plenković, Čovićevi sudrugovi, kao i svi drugi inače više nego ljuti branitelji dostojanstva nevinih vukovarskih i drugih četničkih žrtava.

Još je navedeno:

– Da u hrvatskom narodu postoji i jedan promil istinske nacionalne svijesti, domoljublja i moralne tankoćutnosti u odnosu na ono što se pozerski demonstrira u također jasne profiterske svrhe, Dragan Čović bio bi nakon ovoga ritualnog pišanja po desecima tisuća četničkih žrtava ritualno smijenjen i iz svake hrvatske politike prognan govnjivom motkom, za sva vremena – napisao je Davor Krile.