Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik HDZ-a

Čović traži od Milanovića i Plenkovića da u EU i NATO-u pričaju o bh. Izbornom zakonu

covic (1)

Centralna izborna komisija BiH u srijedu je raspisala opće izbore za 2. oktobar, što je izazvalo glasno negodovanje Čovićevog HDZ-a, ali i službenog Zagreba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je u četvrtak hrvatske čelnike da, “dok još ima vremena”, upozore EU i NATO na prijetnju “grubog i organiziranog” preglasavanja Hrvata u BiH na općim izborima u oktobru.

Čović se u srijedu u Zagrebu odvojeno sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Čović traži od vodećih hrvatskih zvaničnika da u okviru “međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena”, saopćio je HNS BiH.

Centralna izborna komisija BiH u srijedu je raspisala opće izbore za 2. oktobar, što je izazvalo glasno negodovanje Čovićevog HDZ-a, ali i službenog Zagreba.

Čović se zahvalio Plenkoviću i hrvatskoj vladi na doprinosu koji su uložili kako bi se zajamčila, kako oni navode, “legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda te za zalaganje za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta BiH”.

Vezano za susret s Milanovićem, u HNS-u kažu da je naglašena potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će inzistirati sve institucije Republike Hrvatske.

“Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH”, stoji u saopćenju.