Čović: Tuzlanski kanton primjer kako privreda treba da se razvija

covic – bego

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je boravio u službenoj posjeti Tuzlanskom kantonu, gdje se susreo s premijerom tog kantona Begom Gutićem i članovima Vlade TK-a.

Razgovarano je o aktualnoj tematici i izazovima s kojima se TK-a suočava. Čović je istakao kako je Tuzlanski kanton primjer kako privreda treba da se razvija, ali i da je potrebno korigirati fiskalnu problematiku i napraviti pravičniju raspodjelu.

Članovi Vlade Tuzlanskog kantona su Čovića izvijestili o situaciji u privredi, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, i drugim društvenim sferama u Tuzlanskom kantonu, posebno ističući napredak i trend koji TK-a bilježi na planu industrijske proizvodnje, izvoza i uopšte privrednog razvoja.

– U odnosu na period od prije nekoliko godina, kada je Tuzla i Tuzlanski kanton bio opterećen svakodnevnim protestima i blokadama saobraćajnica, danas je Tuzlanski kanton koji gledajući sa bilo kojeg privrednog aspekta bilježi pozitivne trendove. Drago mi je da smo danas imali priliku pričati o takvim temama. Ipak ono što nam je kočnica za snažniji zamah i privredni rast jeste neravnopravna raspodjela javnih prihoda s jedne strane, te „presretanje“ javnih prihoda kako to predviđa trenutni Zakon o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH – prokomentarisao je Gutić.

Govoreći o obavezama TK-a u procesu pridruživanju euroatlantskim integracijama, Gutić je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona ako ne prva, onda sigurno među prvima, i u skladu s predviđenim rokovima, izvršila sve svoje obaveze po pitanju odgovora na Upitnik Evropske komisije.

– Shodno tome, što se nas tiče, nema prepreka da svi odgovori na Upitnik budu dostavljeni do predviđenog roka do 15. decembra – dodao je premijer TK-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, ocjenjujući današnji sastanak vrlo konstruktivnim, izrazio je zadovoljstvo što je posjetio Tuzlanski kanton, te da su teme sastanka bile jednostavne i s osnovom na to kako TK-a može dati svoj doprinos kako bi se čim prije olakšao kandidatski pristup evropskom putu.

– Vjerujem da ćemo do kraja ovog mjeseca moći izvijestiti naše prijatelje iz Brisela da je BiH u stanju ispuniti uvjete koje smo dogovorili. Razgovarali smo i o nacrtu obračuna, da se usvoji u novembru, što bi bio pokazatelj stabilnosti. Raduje nas informacija da je Tuzlanski kanton po oba ova pitanja, odgovora na upitnik Europske komisije i pripreme budžeta TK-a za 2018., već spreman i da će odgovoriti postavljenom zadatku. Onaj ko kroz izvršnu i zakonodavnu vlast usvoji proračun za narednu godinu u tekućoj godini sigurno nudi stabilnost na tom prostoru – kazao je Čović te dodao da su svjesni problema, ali da vjeruju prijateljima u Briselu.

Ohrabren činjenicom razvoja Tuzlanskog kantona Čović je podcrtao da će jedan od prioriteta u narednom periodu biti realizacija projekata na putnoj deblokadi tuzlanske regije, kao i pitanje neperspektivne vojne imovine, čime bi se tuzlanskom i mostarskom aerodromu dao dodatni poticaj za dalji razvoj, saopćeno je iz Odjeljenje za informisanje Vlade TK-a.