Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović u Kuala Lumpuru: BiH nastoji poboljšati konkurentnost svoje ekonomije

covic-premijer-malezije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji u glavnom gradu Malezije učestvuje na 11. svjetskom islamskom ekonomskom forumu, susreo se s Dato'Sri Najibom Tun Abdul Razakom, premijerom Malezije, prenosi Anadolu Agency.

Čović i Razak zajednički su utvrdili kako su odnosi dvije zemlje dobri, bez otvorenih pitanja, ali da je neophodno intenzivirati saradnju kako bi se potaknuo dalji razvoj privrede, promovisao pravedan privredni rast te uspostavila i očuvala ekonomska stabilnost.

Zaključili su i da je uvijek važno govoriti o održivom razvoju, jer on pretpostavlja ostvarivanje tri opća cilja: stabilan privredni razvoj, pravednu raspodjelu socijalnih mogućnosti te zaštitu okoline.

“Institucionalni okvir i javne usluge moraju osigurati preduslove za to i planirati strategiju i razvoj poštujući načela održivosti – manji fokus na maksimalni profit, a veći na dobrobit za zajednicu i okolinu. Bez napora i truda svakog pojedinca neće biti ni promjene, te je međusobna saradnja ključna”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Čović je ovom prilikom pozvao Razaka u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, što je malezijski premijer i prihvatio.

U glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru, od 3. do 5. novembra održava se 11. svjetski islamski ekonomski forum.

Čović je u uvodnom izlaganju o temi „Održivi razvoj kao nužnost za nove generacije“ naglasio da samo poštovanje načela demokratije, ravnopravnosti spolova, socijalne pravde i solidarnosti, zakonitosti, poštovanje prava čovjeka, te očuvanje prirodnih dobara, kulturne baštine i čovjekove okoline pridonose očuvanju Zemlje za održavanje života u svoj svojoj raznolikosti.

Podsjetio je da se Bosna i Hercegovina, na osnovu svojih čvrstih opredjeljenja, želi pridružiti Evropskoj uniji, zato razvojnom politikom nastoji što više poboljšati konkurentnost svoje ekonomije.

“Prihvatanje EU pravila i standarda i uključivanje BiH u šire regionalno i EU tržište, značit će i da je definitivno prevladan problem uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora, nezavisno od toga posmatra li se unutrašnji prostor BiH ili njena pozicija u širim regionalnim integracijama, pa i u samoj Evropskoj uniji”, kazao je Čović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zaključio je na kraju da BiH treba više uvažavati sve svoje različitosti i specifičnosti, kao i svoju vlastitu ustavnu strukturu, te maksimalno koristiti sposobne i zdrave ljudske potencijale u društvu, voljne da zemlju pokrenu naprijed, a na radost i zadovoljstvo generacijama koje dolaze.