Sjednica 26. aprila

Čović “u tišini” progurao diskriminatorni Izborni zakon u Parlament BiH!

covic spiric

HDZ-ov prijedlog zakona po etničkom principu uvodi dodatne podjele, stvaranjem dodatnih izbornih jedinica u kojima građani nemaju istu vrijednost glasa

Gotovo u tišini, za 26. april, dakle za četiri dana zakazana je sjednica hitna Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se naći diskriminatorni prijedlog Izbornog zakona kakvog predlaže HDZ BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Riječ je o zahtjevu HDZ-ovih delegata u Domu naroda Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka. Po svemu sudeći, budući da HDZ i SNSD imaju većinu i kontrolni paket, ovaj prijedlog zakona mogu izglasati u Domu naroda. Šta će biti u Predstavničkom domu, ostaje još da se vidi.

Javnosti je uveliko poznat HDZ-ov prijedlog zakona koji po etničkom principu uvodi dodatne podjele, stvaranjem dodatnih izbornih jedinica u kojima građani nemaju istu vrijednost glasa.

Tako hrvatski kandidat, prema prijedlogu, mora osvojiti najveći broj glasova u najmanje tri od pet kantona i to HNK, SBK, ZHK i LK i PK. Ukoliko to ne uspije, bira se sljedeći sa liste “hrvatskih kandidata”.

S druge strane, u RS-u se član Predsjendištva BiH bira kao do sada, dakle tu nije bilo nikakvih intervencija.

Kada je riječ o Domu naroda FBiH, HDZ tu dijeli Federaciju na dva dijela. Tako se od 17 delegata iz hrvatskog naroda, iz HNK se bira četiri, SBK, tri, ZHK, tri, LK dva, ZDK dva i PK dva. Kada je riječ o bošnjačkim. Četiri se biraju iz TK, KS četiri, ZDK tri, USK dva, SBK 1 i HNK i BPK po jedan.

Također, predviđen je i izbor delegata iz srpskog naroda i reda ostalih.