BiH

Čović u Tuzli: SDA i SBB trebaju sjesti i razgovarati

08/09/2015

Tokom današnje posjete Tuzli Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je da bi, prema njegovom mišljenju, Savez za bolju budućnost (SBB) trebao postati dijelom vlasti u Federaciji BiH, o čemu bi se tokom sastanka u subotu između Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) trebali voditi ozbiljni razgovori, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvršna vlast ne komunicira sa izvršnom vlašću Hrvatske, Slovenije i Mađarske

“Mi i sada imamo kakav-takav sastav Vlade FBiH i dok ne budemo imali kvalitetne partnere, struktura vlasti bit će ovakva. Očekujem da se to do kraja godine promijeni, a da budem precizan, partnera vidim u SBB-u. U tom duhu trebali bi teći razgovori koje ćemo voditi u subotu. Razgovarat ćemo o Federaciji i šta su trajna rješenja, a ne samo o popunjavanju fotelja, koje su dio realnosti”, naveo je Čović.

Čović je izjavio da u vlasti treba učestvovati stranka koja ima “više od jedne, dvije, tri ili pet ruku”.

“Lično smatram da je to SBB i s tim u vezi, SDA treba sjesti i razgovarati s njima”, rekao je Čović, te se osvrnuno na zapošljavanje u javnim preduzećima, govoreći da se podrazumijeva da će Hrvati obavljati vodeće funkcije u kompanijama poput Hrvatskih pošti, Hrvatskog telekoma i Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Čović u Tuzli: SDA i SBB trebaju sjesti i razgovarati

Na novinarsko pitanje o stavu sa blokadom izvoza mlijeka iz BiH u zemlje Evropske unije, koju je zahtijevala Republika Hrvatska, Čović je rekao da će i to biti jedna od tema subotnjih razgovora, te da se takve stvari dešavaju usljed nedostatka komunikacije.

“Izvršna vlast ne komunicira sa izvršnom vlašću Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Prioritetno želimo put ka Briselu, ali moramo razumjeti da mi nismo u poziciji da nekom iz Evropske unije zatvorimo granice. U tom slučaju, oni nama mogu zatvoriti 28 granica. Ovo neka bude nauk kako komuniciramo, ali vjerujem da će se ovaj problem uskoro riješiti”, smatra Čović.

Tokom današnje posjete Tuzli Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je da bi, prema njegovom mišljenju, Savez za bolju budućnost (SBB) trebao postati dijelom vlasti u Federaciji BiH, o čemu bi se tokom sastanka u subotu između Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) trebali voditi ozbiljni razgovori. (Ahmed Bešić - Anadolu Ajansı)

Prilikom posjete Tuzli Čović je posjetio i novoizgrađenu crkvu u naselju Husino, kao i porodicu Divković u Ljepunicama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.