Čović: Udaljenost od 20.000 km do Novog Zelanda jedina prepreka boljoj saradnji

BiH

covic u novom zelandu (3)

Uvjeren sam da ovaj posjet i s političkog i s ekonomskog aspekta ima puni smisao, a nastojali smo na pravi način dobiti prijatelje i potporu za naše članstvo u međunarodnim asocijacijama, kao što je Svjetska trgovinska organizacija – izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović na kraju dvodnevnog posjeta Novom Zelandu, izražavajući ujedno velika očekivanja od posjeta Australiji, gdje delegacije koje predvodi putuje danas.

Službene razgovore u Wellingtonu Čović je danas započeo dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji generalne guvernerke Novog Zelanda. Nakon ceremonije svečanog dočeka, u rezidenciji se susreo s predsjedateljicom Vrhovnog suda i Administratoricom vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias.

Nakon toga Čović je posjetio Pukeahu Ratni nacionalni memorijalni park, te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda. Potom se u zgradi Parlamenta Novog Zelanda susreo i s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern koju je pozvao u službenu posjetu BiH.

– Razvidno je da su naši domaćini vrlo dobro upoznati o prilikama u BiH i s te strane sam nastojao dopuniti te informacije ekonomskom situacijom u BiH i našoj ulozi u očuvanju sigurnosti na jugoistoku Europe. Ove godine se navršava i 25 godina otkako je Novi Zeland priznao BiH, a ne treba zaboraviti onih prvih 15 godina kada su nam intenzivno pomagali da zaživimo kao uređeno društvo. Naši bilateralni odnosi su bez bilo kakvih otvorenih pitanja, a s druge strane suradnju koja nije posebno izražena ni na privrednom ni na kulturnom planu, moramo poboljšati. Naša udaljenost od nekih 20 hiljada kilometara uistinu je jedna prepreka, iako ovdje živi jedna manja zajednica ljudi iz BiH, kao i znatno veća zajednica Hrvata koji su utkali sebe u svaki dio života Novog Zelanda, a primarno u privredi– ističe Čović.

Prvog dana boravka na Novom Zelandu Čović se u Aucklandu sastao s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva. Na sastanku je pohvalio rad Društva, posebice istaknuvši ulogu koju ima u očuvanju svoga identiteta, jezika i kulture.

Društvo ima članstvo od 550 do 600 ljudi, te je najveća hrvatska organizacija u Novom Zelandu. Također je posjetio obitelj Simunovich, koja se bavi uzgojem maslina i po tome je jedna od najpoznatijih u ovome dijelu svijeta.