Čović uputio čestitku u povodu Božića

covic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je čestitku u povodu Božića nadbiskupu vrhbosanskom Vinku kardinalu Puljiću.

– U ove presvete blagdanske dane, kada željno iščekujemo i slavimo rođenje našega Spasitelja, sina Božjega Isusa Krista, prisjećamo se žrtve koju je kao naš Otkupitelj na sebe trajno preuzeo, radi našeg spasenja. Znao je da sami ne možemo nositi teret grijeha, neizmjerno bremenit koliko i ljudska slabost koja kroz povijest vreba na svaku prigodu da čovjeka udalji od Gospoda. Grijeh je najneposredniji ishod klonuća duha, misli, a potom djela i riječi – istakao je Čović u čestitki.

Božić, naglasio je, blagdan kojem se neizmjerno raduje, otklanja nečistoću grijeha, vraća na izvorište i učvršćuje u nadi u dobar život. To, ističe, nije život potpuno oslobođen grijeha, ali je prožet djelima koja udaljavaju od njegovih bespuća i propasti, kroz dostojanstvo sudioništva u zajedništvu kršćana-vjernika, pod okriljem katoličke Crkve.

– Isus koji se predao za nas da bi bio razapet na križu, tim činom i vlastitim primjerom je učvrstio temelje našeg postojanja i sve ono što danas kao vrijednosti baštinimo, ljubav, milosrđe, život, nadu, oprost kao i mnoge druge vrijednosti bez kojih ne bi mogli živjeti život ispunjen božjom milošću. Naučio nas je i poniznosti i pokornosti, da se i u njima i kroz njih možemo uzdići na Bogu ugodan način, ali nas je isto tako podučio snazi duha i vjere koji nas nezaustavljivo pokreću kada stremimo našim idealima. Tu crpimo snagu, ustrajnost i hrabrost za borbu za ono u što duboko vjerujemo da je ispravno i pravedno. Te ideale, u vremenu i prostoru u kojem danas kao Hrvati-katolici živimo, rado dijelimo s drugima s kojim želimo graditi odnos uzajamnog priznanja, iskrenog razumijevanja, poštivanja, pa i zajedništva – naveo je Čović.

Podsjetio je na obvezu pridržavanja onoga što nalaže vjera, navodeći da će se to najdublje proživjeti slaveći dan rođenja Isusa Krista. Pred vjernicima je, dodaje Čović, da slijede najsvjetliji primjer i doseg vrline i dostojanstva čovjeka u liku i djelu Spasitelja.

– U tom duhu Vas i sve ljude dobre volje pozivam da zajedničkim snagama gradimo zajedništvo, skrbeći za svakog pojedinca i osobito one koji su u potrebi, dajući sve od sebe za dostojanstvo našeg puka na cijelom prostoru najljepše nam domovine Bosne i Hercegovine. To je poruka i da moramo raditi mnogo više, svatko na svom polju, kako bi potpuno razumjeli jedni druge, a onda i na identičan način prihvatili sve naše sličnosti i razlike. Tek njihovom spoznajom i prihvaćanjem možemo pomoći jedni drugima i svima oko nas uliti nadu u bolje i svjetlije sutra. Samo zajedništvom možemo zadržati našu mladost na zemlji njihovih pradjedova, a Božić je prigoda za obnovu tog zajedništva – istaknuto je u čestitki.

Sve sumnje, slabosti i nevjerica upravo nestaju suočene s neumoljivom istinom ljubavi, života i spasenja koju kroz, po riječima Čovića, vjernici generacijama baštine kao duhovnu hranu i movens svog naroda, koji je kroz stoljeća uspješno odolijevao svim nedaćama upravo snagom vjere, solidarnošću i zajedništvom, slaveći svjetlo Božje ljubavi umjesto tmine…

– S ponosom i velikom radošću se prisjetimo da nam je Bog u božićnoj noći darovao svog jedinorođenoga Sina, našega Spasitelja i da je Božić svetkovina ljubavi Boga za čovjeka. Prisjetimo se i svetkujmo tu ljubav, neka prožme i pročisti naša srca da bi mogli djelovati za dobro svih ljudi dobre volje. Kako smo stvoreni na Njegovu sliku, tako Mu se i približimo svojim djelovanjem: ljubimo jedni druge, skrbimo za one najpotrebitije i živimo Njegovu riječ – rečeno je u čestitki člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Samo se tako, tvrdi Čović, može izdići iznad svih poteškoća i istinski osjetiti ”Njegova ljubav koja će nas pobjedonosno upraviti protiv svih naših slabosti i nedaća”.

Izrazio je uvjerenje da se, ohrabreni vjerom, mogu i moraju prevladati brojne kušnje, a društvo usmjeriti prema dostojnoj budućnosti.

– Samo kroz istinsko razumijevanje i toleranciju možemo narednim generacijama ostaviti zalog za bolje sutra i naslijeđe ovozemaljskih, ali Bogom danih vrijednosti jednakopravnosti, demokracije i blagostanja temeljenih na pravičnom ustroju naše domovine po mjeri svih njenih naroda i svakog pojedinca. Uzoriti, Vama osobno, svim biskupima, svećenicima, časnim sestrama i svim katolicima u BiH želim čestit i radostan Božić i blagoslovljenu 2017. godinu. Želim Vam puno uspjeha i svako dobro u Vašoj svetoj i odgovornoj službi na dobrobit čovjeka, obitelji i domovine – poručio je Čović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.