Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH

Čović: Uskoro sastanak s liderima SDA i SNSD-a

covic445

Čović kaže da bi naredne sedmice mogla bi biti zakazana i zajednička sjednica oba doma državnog parlamenta

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izrazio je nadu da će naredna sjednica Kolegija Doma biti zakazana već za narednu sjednicu kada će se dogovoriti plan rada novoizabranog Kolegija.

Također, ukoliko se postigne dogovor, Čović kaže da bi naredne sedmice mogla bi biti zakazana i zajednička sjednica oba doma državnog parlamenta.

Na pitanje o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH izrazio je uvjerenje da će uskoro biti uspostavljana i izvršna vlast na nivou države kako bi Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH mogli u potpunosti funkcionirati.

– Nema ni jedne prepreke da Vijeće ministara imamo u zakonom predviđenom roku. To znači da se odmah može imenovati mandatar, pošto sve znamo, a u skladu s rokovima i obavezama mandatar bi trebao obaviti razgovore kako bi u što kraćem roku imali novi saziv Vijeća ministara – dodao je Čović.

Iako nije želio precizirati datume kada bi se sve to moglo dogoditi, ocijenio je da je sasvim izvjesno da će se taj posao biti završen u martu.

Najavio je i da će uskoro biti organiziran sastanak na nivou lidera stranaka između HDZ-a BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA), a upravo te stranke trebale bi činiti okosnicu buduće koalicione većine na državnom nivou.

Kada je u pitanju sutrašnji Dan nezavisnosti, Čović je kazao da to ne želi komentirati te je samo čestitao svim građanima BiH taj praznik.