Nakon sastanka s Izetbegovićem

Čović za Fokus.ba: SDA bi da se dogovaramo, a da se ne dogovorimo

dragan covic
Dragan Čović

Prema Čovićevoj ocjeni on i Izetebegović insistiraju na rješavanju istih stvari “samo ih različito vide”, a lider HDZ-a smatra i da SDA zagovara stav “da se dogovara, a ništa ne dogovori”

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH potvrdio je da se danas sastao s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom i da su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH. Na pitanje jesu li ispunjena očekivanja Čović je za Fokus.ba kazao “moja očekivanja su ostvarena, šta bi ko još očekivao”.

– Imali smo jedan ugodan razgovor, ja bih rekao iskren. Gospodin Izetbegović je prezentirao stavove SDA, ja sam uvjeren da mi sukladno Sporazumu iz Mostara koji smo zajedno potpisali, u pratnji prijatelja iz vana, imamo jednu obavezu da do 17. decembra usaglasimo izborno zakonodavstvo i sve ono što smo tada potpisali, te da nastavimo dalje implementirati te sporazume kada je u pitanju Mostar i Gradsko vijeće, ali da bi onda mogli iduće godine u Parlamentu, u neizbornoj godini mogli, završiti priču o Izbornom zakonu – kazao je Čović .

ISTI PROBLEMI, RAZLIČITO VIĐENJE

Prema Čovićevoj ocjeni on i Izetebegović insistiraju na rješavanju istih stvari “samo ih različito vide”, a lider HDZ-a smatra i da SDA zagovara stav “da se dogovara, a ništa ne dogovori”.

– Izetbegović se zalaže da mora riješiti sve probleme koje ima evidentno s popunjavanjem ministara u Vladi FBiH. Naglasak je na novoj Vladi FBiH, provedbi svega onoga što smo se nekada dogovorili, znači i mi insistiramo samo različito vidimo ono što smo se dogovorili. Zato je dobro imati potpisan sporazum, onda to malo lakše ide. I evo ja ću nastojati narednih desetak dana, o tome sam jutros obavijestio i gospodina Satlera (Johan, šef Delegacije EU u BiH, op.a), da dođe do tih sporazuma, i da se međusobno dogovorimo kako riješiti pitanje Predsjedništva, da imamo legitimno predstavljanje i hrvatskog naroda i domova naroda, znači kako birati ovih 17 predstavnika u federalnom Domu naroda, Hrvata, odnosno i Bošnjaka i Srba. To je osnova čemu težimo, da li ćemo nešto šire napraviti, vidjet ćemo, ali čini mi se da i dalje postoji jedan stav SDA da se dogovaramo, a da se ne dogovorimo, ocijenio je Čović.

Na pitanje može li se prvo riješiti pitanje imenovanja Vlade FBiH, pa onda rješavati izmjene izbornog zakona, Čović je kazao:

– Naravno, može sve, ali zato trebaju partneri da se dogovore. Bojim se da u ovom trenutku nemamo partnera za dogovor. Ja razumijem gospodina Izetbegovića koji je danas rekao da on u ovom trenutku ima tri ministra koja treba popuniti u sadašnjoj Federalnoj vladi, ali ima također mnogo drugih problema koje imamo na svim razinama vlasti, stvari koje ne funkcioniraju, i morat ćemo se više partnerski dogovarati i uvesti više transparentnosti, smatra Čović.

OVAKO S E OKO OSA-E NEĆEMO NIŠTA DOGOVOITI

Predsjednik HDZ-a BiH komentirao je i činjenicu da današnjoj sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e nisu prisustvovali članovi tog tijela iz HDZ-a, jer u prijedlozima predsjedavajućeg Vijeća ministara za imenovanje čelnika OSA-e pored imena Osmana Mehmedagića, kandidata za direktora OSA-e i Riste Zarića, kandidata za zamjenika direktora, nije se našlo ime glavnog inspektora OSA-e na mjesto kojeg bi trebao biti imenovan kadar iz reda hrvatskog naroda. Sudeći prema Čovićevom stavu, ova imenovanja će se još sačekati.

– Prije svega, radi korektnosti dobro je da ako predlažemo, da predložimo čitav paket rješenja, tako smo organizirani, što znači tu je morao biti i glavni inspektor. Što se tiče prve osobe u OSA-i, mi imamo vrlo jasan stav. Po zakonu i sukladno standardima, a ne onako kako je urađeno u Središnjem izbornom povjerenstvu, mimo procedura i mimo kriterija. Znači, kada se sve ispoštuje onda možemo sjesti i politički dogovoriti kako koga imenovati. Ovako automatizmom, evidentno je nekom trebalo reda radi da to uputi. Znači oko OSA-e evidentno je nećemo se ništa dogovoriti – zaključio je Čović.