Predsjednik HDZ-a

Čović: Za formiranje Vlade FBiH trebat će nam malo više vremena

covic33334

Što se tiče ostalih razina vlasti, Čović kaže da “kantoni nisu problem”

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas novinarima, govoreći o formiranju vlasti, da Vijeće ministara BiH može biti imenovano odmah i da u vezi s tim nema nikakvih prepreka.

– Mandatara treba predložiti Predsjedništvo BiH, znamo da je to gospodin Tegeltija. Njemu treba dati mogućnost da sastavi novo Vijeće ministara BiH. Kad konačno bude formalno predložen mandatar, vjerujem da ćemo u roku od 20-tak dana imati Vijeće ministara BiH – kazao je Čović.

Što se tiče ostalih razina vlasti, Čović kaže da “kantoni nisu problem”.

– Bar tamo gdje smo mi kao stranka ili politička opcija u većini, to je pet županijskih prostora, bit će sigurno svi do kraja prvog mjeseca. Što se tiče Vlade Federacije BiH, trebat će nam malo duže vremena, dogovora, primarno zbog Izbornog zakona – istaknuo je Čović.

Upitan o određenim najavama upućivanja apelacije Ustavnom sudu, nakon odluke Centralne izborne komsije BiH u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta FBiH, Čović je kazao da će Izborni zakon mijenjati Parlamentarna skupština BiH.

– To je jedini zakonovadac na razini BiH i to će morati tako biti. Središnje izborno povjerenstvo je donijelo odluku koju niko nije osporio. Ona je sad formalna i nju treba poštivati, kao i sve drugo – kazao je Čović.

Podsjetio je i na apelaciju Borjane Krišto koju je, kaže, trebalo davno riješiti.

– Nadam se da će se ona riješiti na način da otklonimo sve sumnje i dugoročno riješimo pitanje Izbornog zakona. U ovom trenutku je pitanje implementacije izbornih rezultata prioritet i mi ćemo dati doprinos da se to što prije završi, ali na vrlo jasnim načelima – naveo je Čović.