Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hdz-a

Čović: Za pola godine imat ćemo izmjene Izbornog zakona, ispoštovat ćemo sve presude

221215_osmorka_milorad_dodik_dragan_covic_nermin_niksic_53187

Čović je kazao kako je dogovoreno da će se u roku od šest mjeseci nakon uspostave vlasti završiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH “poštujući sve presude” – evropskih i domaćih sudova

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da će nova većina biti dovoljno snažna, kako u Vijeću ministara BiH tako i u zakonodavnoj vlasti.

Nakon što je s Miloradom Dodikom (SNSD) i Nerminom Nikšićem (SDP) potpisao dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026.”, Čović je rekao da je nakon dugo vremena napravljeno partnertsvo koje je “stavljeno na papir”, za razliku od dosadašnjih iznuđenih koalicija.

– Sporazum je pravljen po sličnom konceptu kakav smo pravili za Federaciju. Nastavit ćemo razgovore za resore. Idemo sa popunom Vijeća ministara i to je glavni cilj koji smo obećali da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak. Istom dinamikom kao za budžet radit ćemo i na drugim pitanjima, kazao je.

Izrazio je uvjerenje da će i sa partnerima iz vana biti otvoren put po pitanju finansijskih transakcija sa EU i o samom kandidatskom statusu za BiH.

– Nakon dugo vremene napravili smo partnerstvo i stavili ga na papir. Do sada su bile iznuđene koalicije. Uvjeren sam da će ova parlamentarna većina biti snažna kako u Vijeću ministara tako i u zakonodavnoj vlasti. U idelno vrijeme potpisujemo ovaj sporazum, poručio je Čović.

Čović je istakao da je dogovor postignut u krajnje fleksibilnom odnosu predstavnika “Osmorke”, HNS-a i SNSD-a i njihovih partnera iz RS-a.

Najavio je skoru popunu Vijeća ministara i izrazio uvjerenje da danas unose novu dimenziju u svoj rad.

Također, Čović je istakao da sada u Federaciji BiH predstoji posao na postizanju dogovora o formiranju Vlade FBiH.

Čović je kazao kako je dogovoreno da će se u roku od šest mjeseci nakon uspostave vlasti završiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH “poštujući sve presude” – evropskih i domaćih sudova.

– Uvjeren sam da ćemo završiti za šest mjeseci, zaključio je Čović.