Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član Kolegija Doma naroda

Čović zahtjeva otkrivanje „krtice“ iz Parlamenta

Covic223

Mediji objavili informaciju da je on prvi, tek nakon što je postao delegat, zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život (oko 1.000 KM)

Dragan Čović, član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH i ujedno delegat u istom domu, zatražio je hitnu istragu unutar pripadajućih službi nakon što su mediji objavili informaciju da je on prvi, tek nakon što je postao delegat, zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život (oko 1.000 KM).

Manirom koji ga je nekada krasio kao istaknutog jugoslovenskog funkcionera u bivšem sistemu, Čović sada zahtjeva žurnu internu istragu kako bi se razotkrio službenik koji je medijima dojavio ovu informaciju. Čović želi njegovu suspenziju s posla, piše Inforadar.

Prema saznanjima Inforadara, s tim u vezi jučer je zasjedao i Kolegij Doma naroda (kojeg, uz njega, čine i Bakir Izetbegović, kao predsjedavajući ovog doma, i Nikola Špirić) koji je nadležnim službama „spustio“ naredbu o provođenju istrage.

Dokument je verificirao Izetbegović lično.

Žurno provedena procedura i donesena odluka samo su još jedna potvrda kako funkcioniraju lideri i visoki zvaničnici etnonacionalnih partija, koji su „najveći neprijatelji“ kad se kamere uključe, a suštinski isključivo štite interese i položaje jedni drugih, u šta smo se mogli uvjeriti toliko puta do sada.

Čović, prema vlastitom kazivanju, živi „skromno“ od plate koju zarađuje kao političar, pateći se u veleljepnoj vili u Hercegovini prema kojoj je, da bi njegova patnja bila potpuna, skrenuo i tok rijeke Radobolja.

Podsjećamo, mediji su prije dva dana objavili da se Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, obratio Službi za zajedničke poslove sa zahtjevom za naknadu troškova za odvojeni život i smještaj. On je to učinio tek nepunu sedmicu nakon konstituiranja Doma naroda Parlamenta BiH.

Prema pravilniku, njega za odvojeni život sljeduje oko 270 KM, a pripada mu i 500 KM mjesečno za troškove smještaja. Također, Čović, kao i ostali parlamentarci, ima pravo i na naknadu za prijevoz kako bi posjetio svoju porodicu u “udaljenom” Mostaru, i to četiri puta mjesečno.

Mjesečna neto plaća člana Kolegija Doma naroda iznosi oko 4.500 KM, a kroz dodatne naknade dobije dodatnih oko 1.000 KM.

Osim ovoga, objavili su mediji, Čović je podnio i zahtjev za izdavanje bloka za reprezentaciju. Da mu se nađe pri ruci.