Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osudili istup Komšića

Čovićev HDZ: Hrvati u Bosni su za vrijeme rata osjetili teror skupina sličnih Hamasu

FOTO: Fena

Komšić je rekao kako je napad Hamasa potrebno staviti “u kontekst”, čime je, smatra HDZ BiH, relativizirao njihove zločine

HDZ Bosne i Hercegovine osudio je istup predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića zbog relativiziranja Hamasovih zločina u Izraelu navodeći da su i Hrvati u posljednjem ratu u centralnoj Bosni osjetili sličan teror od skupina sličnih ovoj terorističkoj organizaciji.

Iz vodeće hrvatske stranke su reagirali nakon što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u više navrata napao predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto te uputio iznimno uvredljive poruke izraelskoj ambasadorici u BiH Galit Peleg zbog stajališta o terorističkom napadu Hamasa na Izrael.

“Komšić pravi nesagledivu štetu BiH”

Komšić je rekao kako je napad Hamasa potrebno staviti “u kontekst”, čime je, smatra HDZ BiH, relativizirao njihove zločine.

“Svojim skandaloznim izjavama u kojima traži opravdanje za teror Hamasa nad civilima u Izraelu, koristeći govor mržnje uz vrijeđanje veleposlanice Izraela u BiH Galit Peleg, koja ga je upozorila na neprimjerenost njegovih stajališta, Komšić pravi nesagledivu štetu Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Pojasnili su kako se Komšić svojim istupima stavlja na stranu onih koji “terorom nad nevinim žrtvama pokušavaju ostvariti političke ciljeve”.

Također, pojasnili su kako su Hrvati u posljednjem ratu u središnjoj Bosni bili izloženi teroru sličnih terorističkih organizacija poput Hamasa.

Komšić: Ambasadorica je izmanipulirana budala

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nazvao je ambasadoricu Izraela “izmanipuliranom budalom” nakon što ga je ona kritizirala zbog toga što je pozvao da se teroristički napadi Hamasa na židovsku državu “promatraju u kontekstu”.

Nakon uvreda ambasadorica Izraela u BiH Galit Peleg zahvalila mu je na takvom odnosu te kazala kako to ne mijenja činjenice.

“Čula sam da mi je odgovorio da sam budala i da sam izmanipulirana. Hvala mu na tome, ali ja znam da nisam budala niti sam izmanipulirana”, kazala je Peleg.