Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Čović: Parlamentarna većina u BiH ne postoji

04/08/2016

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je danas u Mostaru kako nema drugoga izbora u BiH nego da svi rade zajedno te da je dogovore nemoguće zajednički provesti ako nema povjerenja.

Čović je to poručio na današnjoj konferenciji za novinare, osvrnuvši se na događanja posljednjih nekoliko dana u BiH, posebno na nedjeljni dogovor između predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, za kojeg smatra da je neprihvatljiv.

– Zamjerka za sastanak u nedjelju u Istočnom Sarajevu je način na koji je sastanak organiziran. Nije problem što se sjelo, problem je što je iz tog sastanka izašao jedan dokument koji je bio služben i što je netko govorio u ime Hrvata. Neko je pokušao igrati se s mišljenjem jedne strane, a to ne možete raditi jer su to osjetljive stvari. Otišlo se u krivom smjeru kada je u pitanju funkcioniranje mehanizma koordinacije – kazao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

covic2

Po njegovim riječima, dosta dinamično je bilo zadnjih pet ili šest dana na političkoj sceni BiH, naglasivši kako je njegov zadnji posjet Sarajevu bio u petak kada je s Ivanićem i Izetbegovićem razgovarao o nekoliko bitnih tema.

– Nikad ne koristim niti jednu riječ koja će kompromitirati ono što zajedno radimo, jer nemamo drugog izbora nego zajedno raditi – kazao je Čović, istaknuvši kako je dogovore nemoguće zajednički provesti ako nema povjerenja.

– Ako uzmete izjave svih nas prije 4-5 mjeseci, vidjet ćete da niti jedan od kolega nije imao ništa loše za kazati o euroatlantskom putu – kazao je Čović, te istaknuo kako je dobar posao napravljen, ali da nije smio biti kompromitiran.

– Napravili smo dobar posao, ali ga nismo smjeli kompromitirati kako to činimo u posljednjih pet ili šest mjeseci. Nije se smjelo dogoditi da odemo u Varšavu bez usuglašenog zajedničkog dokumenta. Bili smo spremni, ali nismo bili jasno odlučni da posao završimo kako treba. zahvalan sam dvojici kolega u Predsjedništvu jer ne postoji niti jedna tačka dnevnog reda koja nije usuglašena i svaka je jednoglasno usvojena. Na državnoj razini se ne radi tako, vidite da pola tačaka bude oboreno jer nisu kvalitetno pripremljene – istaknuo je Čović.

covic3

Kada je u pitanju njegov nedolazak na sastanak s Izetbegovićem koji se u utorak trebao održati u Konjicu, Čović je kazao kako termini oko sastanka nije usuglašen.

– Nismo se usuglasili oko termina, bila je varijanta utorak ili srijeda da bi ja ostao zatečen na vijest o terminu u Konjicu. Izetbegović i ja se nismo čuli od petka kada smo se razišli, niti posredno niti na bilo kakav način – kazao je Čović.

Upitan postoji li parlamentarna većina u bh. vlasti, Čović je odgovorio kako praktično ne postoji.

– Parlamentarna većina praktično ne postoji. Pogledajte način na koji se donose odluke. Ako ne postoji partnerstvo, onda većina praktično ne postoji. To nažalost pokazuje našu neozbiljnost i to je neozbiljna vlast – kazao je Čović, naglasivši kako je nakon sastanka u nedjelju “palo puno maski”.

– Puno je maski palo u nedjelju. Nekoliko dana prije toga su se postavljale neke crte i slale poruke, i onda se razotkrilo da mnogi koriste taktike u svom vođenju politike. Mi smo na strategiji da se nešto može učiniti “na brzinu” otišli nazad, nikako naprijed. Preglasavanje je model i to uopće nije problem. Preglasavanje većine je praksa u demokratskom svijetu. To je OK, ali na kraju ti stavovi moraju biti izbalansirani – dodao je Čović.

Izrazio je mišljenje kako je na političkoj sceni svima isteklo vrijeme, te da se nakon pola mandata pita što se uradilo.

– Možemo se mi hvaliti mikro i makro pokazateljima da smo nešto pokrenuli, ali vidimo kako ljudi žive oko nas – kazao je Čović.

covic4

– Mi smo onakvi kakvi smo. Nismo stvorili europski ambijent, ali je bila genijalna šansa da iskoristimo prilike. Kredibilnost nam je pala, ali i dalje vjerujem da ćemo naredne godine imati kandidatski status. Ja sam siguran ako se na idućoj sjednici Vijeća ministara usvoji korigirani Mehanizam koordinacije, mi smo ispunili sve uvjete. Ovo nek nam bude crvenilo na našem licu, jer smo se osramotili pred međunarodnom zajednicom – poručio je Čović.

Čović je također kazao kako nije dobio nikakvo pismo od Dodika, kako su prenijeli pojedini mediji, nego da su razgovarali telefonom te kako su njihovi uredi komunicirali, a iz čega se može shvatiti da Dodik podržava hrvatske stavove.

Također je odbacio navodne tvrdnje Izetbegovića kako je sve ovo vještačka kriza te da su u pitanju ‘kladionice’ iza kojih stoji HDZ.

– Ako vam već netko pola godine priča o kladionicama u funkciji HDZ-a ili politike u ime Hrvata, onda morate kazati da to nema veze sa stvarnošću. Ja razumijem da se nekome ne sviđa sustav klađenja kao gospodarske djelatnosti ili da je taj vid obrta neprihvatljiv, ali da netko pokušava takvo pitanje gurnuti u okvire stranke ja to moram ignorirati, jer to nema nikakvo utemeljenje. To je pokušaj da se odmakne od stvarnih problema – mišljenja je Čović.

Istaknuo je, također, neprihvatljivim da se o jako važnim stvarima razgovara izvan institucija, odnosno u kafanama, kazavši kako nikada više neće dozvoliti da se ijedan službeni sastanak održi u takvom okruženju.

covic56

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović je kazao kako se boji da su potrošili vrijeme te da ima osjećaj da je nekome jako stalo da se izbori u Mostaru ne održe, a kako je HDZ BiH učinio sve sa svoje strane da izbori u Mostarcu budu održani.

– Na zadnjem sastanku kod veleposlanice SAD-a je bila priča o izborima u Mostaru. Imali smo dovoljno vremena da uradimo sve i snosim svu odgovornost za to. Imali smo vremena, nismo imali dovoljno mudrosti – kazao je Čović.

Komentari