Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je kongresmen iz SAD zbog BiH izgubio izbore

88

Izbori u BiH bit će održani u oktobru ove godine, a slijedi nam još jedan period u kojem će bh. političari svim silama i dostupnim sredstvima pokušati doći do fotelja.

No, vrijednu lekciju o tome koliko je čovječnost važnija od sitne politike bh. zvaničnici bi mogli naučiniti od jednog američkog kongresmena koji je upravo zbog BiH izgubio izbore u svojoj zemlji.

Naime, u arhivi Inofobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, naišli smo na tekst o američkom kongresmenu Franku McCloskeyju koji je bio veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, a za kojeg, nažalost, u našoj zemlji zna jako malo ljudi. McCloskey je rođen upravo na današnji dan 1939. godine.

Tekst je objavljen 04. 07. 2009. U Oslobođenju pod naslovom Frank McCloskey [1939-2003]: Zaboravljeni kongresmen, a autor je Hamza Karčić.

“Radije ću aktivno pokušati da zaustavim ove zločine nego da vodim izbornu kampanju i pobijedim, znajući da se nisam suprotstavio ovom zločinu”, izjavio je McCloskey u toku izbora u SAD-u 1994. godine, aludirajući na događaje u BiH.

McCloskeyjevo svjesno zapostavljanje vlastite političke budućnosti u korist lobiranja za vojnu intervenciju u BiH dobilo je epilog njegovim porazom na tim izborima, čime je i završena njegova karijera.

Relativno malo poznat u bosanskohercegovačkoj javnosti, kongresmen McCloskey bio je jedan od prvih i najaktivnijih kongresmena koji su se zalagali za intervenciju, ukidanje embarga na oružje kao i upotrebu termina genocid kao preciznog opisa prirode zločina u BiH.

Vjerovatno najbolji opis njegovog angažmana može se naći u knjizi “Problem iz pakla: Amerika i doba genocida” američke novinarke i profesorice Samanthe Power:

“Kongresmen McCloskey, koji je služio u Predstavničkom domu američkog kongresa od 1983. godine, nekoliko je puta posjetio ovu regiju početkom devedesetih i vrlo brzo postao privržen BiH. S pozicije člana Komiteta za vojna pitanja Predstavničkog doma, McCloskey koristi svaku priliku da skrene pažnju na događaje u BiH kao i da urgira vojnu intervenciju kako bi se sačuvala država BiH. Kao član ovog komiteta, McCloskey je imao oštre polemike sa tadašnjim državnim sekretarom SAD-a Warrenom Christopherom. Insistirajući da administracija tadašnjeg predsjednika Billa Clintona koristi termin genocid, McCloskey je u jednoj od polemika rekao Christopheru: ‘Genocid se događa u Bosni, i ja mislim da je vrlo važno da gospodin Christopher zna ovo, ali sekretar Christopher neće da prizna isto… Historija će zabilježiti gospodine Christopher, da se genocid dogodio za vrijeme našeg mandata, za vrijeme vašeg mandata, i da ste vi i ova vlada mogli i trebali učiniti više.'”

Krajem 1993., u New York Timesu poziva Christophera da podnese ostavku, nakon čega se pogoršava njegov odnos sa Clintonovom administracijom.

McCloskeyjev angažman na rješavanju problema udaljenog hiljade kilometara od njegove izborne jedinice (i samim tim njegovo odsustvo od birača), osjetilo se u toku izborne kampanje.

Njegov protukandidat kritikovao je McCloskeyog da je “više zabrinut za Bosnu” nego za vlastitu izbornu jedinicu, dok su glasači u njegovoj izbornoj jedinici bili protiv vojne intervencije. U novembru 1994., kongresmen McCloskey je tijesno izgubio izbore, i na taj nacin je završena karijera kongresmena iz Indijane kojeg su glasači birali u prethodnih šest izbora.

INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.