Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

marinko čavara

Čovjek s američke crne liste od sutra je prvi čovjek Parlamenta BiH

parlament bih marinko čavara
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Čavara je jedan od brojnih bh. političara koji se našao na američkoj crnoj listi

U okviru redovne rotacije, od 1. augusta funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) preuzima Marinko Čavara.

Čavara će tu funkciju obavljati u narednih osam mjeseci.

U istom periodu, funkciju prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH obavljat će Nebojša Radmanović, dok će Denis Zvizdić biti drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Podsjetimo, Čavara je jedan od brojnih bh. političara koji se našao na američkoj crnoj listi. On je na nju uvršten u junu prošle godine zbog, kako su navele američke vlasti, zbog postupaka koji potkopavaju Daytonski mirovni sporazum i demokratske institucije BiH.

Tome je dodano kako njegove destabilizirajuće aktivnosti ometaju budućnost koju je BiH odabrala u euroatlantskoj zajednici naroda i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal.

Potkopavanje mira i Daytona

“Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1244, Daytonski sporazum, Zaključke Konferencije Vijeća za provedbu mira održane u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili, kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove”, navedeno je tada u saopćenju Ambasade SAD.

Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.