Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

marinko čavara

Čovjek sa američke “crne liste” kaže da BiH puno može naučiti od Rumunije

l_7c5405762bb067a56a754b8a77e9c8b8 (1)

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara susreo se s ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom.

Razgovarano je o ulozi parlamenta kao ključne institucije demokratskog društva u procesu euroatlantskih integracija te načinima unapređenja parlamentarne suradnje između dvije prijateljske zemlje, osobito u svijetlu činjenice da BiH može puno naučiti od iskustava Rumunije u integracijskim procesima koje je uspješno okončala.

Pozitivno je ocijenjena činjenica da su europske integracije najveći kohezivni faktor svih politika u BiH koji nudi najveći potencijal za nužne pozitivne promjene i prilagodbe BiH.

U tom smislu poseban naglasak je stavljen na aktuelne izazove interne konsolidacije i usklađivanja bh. legislativnog okvira s Acquis na temelju Programa integriranja, koji je trenutno u izradi, te prioriteta komuniciranih u mišljenjima Europske komisije.

Istaknut je značaj unapređenja interparlamentarne suradnje, učinkovitosti i neovisnosti institucija u ispunjavanju integracijskih obaveza u tom procesu.

Posebno značajnom je ocijenjena povijesna dinamika uspostave vlasti na državnoj razini, okupljene oko čvrstih programskih načela i politika u čijem središtu je europska perspektiva BiH i opći interes svih njezinih žitelja.

Nova vlast ima jedinstvenu prigodu osnažiti povjerenje između konstitutivnih naroda BiH i ojačati autoritet njezinih institucija, što je ključno za političku i gospodarsku stabilnost.

U tom smislu ključno je ubrzati ispunjenje prioritetnih reformi kroz bolju koordinaciju i brže odlučivanje u intenzivnoj suradnji s relevantnim institucijama i tijelima Europske unije, osobito Europskim parlamentom te bilateralno s prijateljskim zemljama poput Rumunije, s kojima Bosna i Hercegovina dijeli zajedničku povijest i snažne prijateljske veze, saopćeno je je iz Čavarinog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Inače, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Marinku Čavari. Washington spočitava Čavari podrivanje Daytonskog sporazuma, kao i demokratskih procesa i institucija, što je ugrozilo stabilnost regije.