“Čovjek sa žice” dočekao pravdu: Zločince kazniti bez obzira na vjeru

Fikret Alic

Fikret Alić, poznatiji kao “logoraš sa žice”, djelimično je zadovoljan presudom Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, javlja Anadolu Agency (AA).

Čovjek čije fotografije su obišle svijet u ljeto 1992. godine i ponajviše podsjetile na žrtve Holokausta iz Drugog svjetskog rata, kao i činjenicu da se slična strahote dešavaju i u Bosni i Hercegovini na pragu 21. stoljeća, preživio je zloglasne logore Keraterm i Trnopolje, dva konc-logora na području prijedorske opštine kroz koje su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade logoraša.

“Djelimično sam zadovoljan presudom, ratni zločinac je konačno dobio doživotnu robiju. Zadovoljan sam da je osuđen kompletan vrh RS-a. Što se ostalog tiče, neka sudovi rade svoj posao ali nadam se da, nakon ove presude, ne bi se trebalo nigdje u svijetu desiti zločin kao zločin koji smo mi prošli”, istakao je Alić.

Nije zadovoljan, jer nije osuđen za genocid u Prijedoru.

“Osjećam se smirenije zato što ću ja i poslije Haga svjedočiti o zločinu koji su oni počinili”, naglasio je Alić.

Alićeva logorska fotografija je objavljena i na naslovnici uglednog ”Timesa”, a ranije se za AA prisjetio da je fotografiran prilikom posjete strane novinarske ekipe ITN-a i Channel 4, nekoliko sati nakon što je u Trnopolje prebačen iz obližnjeg Keraterma. Njegove fotografije bile su ključne za zatvaranje zloglasnih logora.

Dvije decenije kasnije Fikret se vratio u rodni Kozarac i nada se da svijet nikada neće zaboraviti šta se događalo te 1992. godine.

Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.