Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Na bazi “Dejtona” graditi bolju budućnost za BiH

BiH

crnadak

Na bazi Dejtonskog sporazuma svi treba da se okrenemo ka budućnosti, dogovaranju i kompromisa unutar institucija kako bi Bosna i Hercegovina i svi njeni građani išli ka boljem životu i Evropskoj uniji (EU), ocijenio je danas ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak.

[yuzo_related]

Potvrdivši da će, od 18. do 21. novembra, učestvovati na konferenciji u Dejtonu povodom obilježavanja 20. godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma,istakao je da će ključna poruka biti da podrška tom sporazumu jer je njime zaustavljen rat te data šansa svima koji žive u BiH.

Kada je u pitanju završetak predsjedavanja BiH Vijećem Evrope, najavio je da će 10. novembra na ceremoniji u Strazburu predsjedavanje preuzeti Bugarska, a očekuje da će BiH dobiti jako dobre ocjene za aktivnosti koje je provela u svom mandatnom periodu.

– Pokazali smo da, i kao mala zemlja, možemo biti ozbiljan partner i predsjedavati najvećom evropskom organizacijom za pitanja vladavine ljudskih prava i demokratije – rekao je ministar vanjskih poslova BiH u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Najavio je i za 13. novembar u Pragu formiranje fonda za zapadni Balkan, na sastanku svih ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana, zajedno s šefovima diplomatija „Višegradske grupe“.

Osnova tog fonda je snažno regionalno povezivanje, a njegov glavni zadatak je da aplicira kod velikih kreditora i donatora za zajedničke projekte zemalja zapadnog Balkana.

Ponovio je i da sve institucije Bosne i Hercegovine treba da se bore protiv terorizma i time pošalju jasnu poruku da “nismo zemlja terorizma, već borbe protiv terorizma” te u tom kontekstu je pozdravio i jučerašnju akciju u Janji u kojoj je po navodima policije RS spriječen mogući teriristički akt u ugostitetljskom objektu “Dallas“.