Crna Gora izručila Hrvatskoj generala Borislava Đukića

BiH

djokic

Crna Gora je iz ekstradicionog pritvora danas Hrvatskoj izručila srpskog generala u penziji i državljanina Srbije Borislava Đukića, javlja Anadolu Agency (AA).

Generala Đukića je, 18. jula prošle godine, uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat, prilikom povratka za Beograd, po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih.

General Đukić je optužnicom iz 1995. godine optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su optužnicom obuhvaćeni Ratko Mladić, pokojni general Mile Novaković i major Milan Korica.

Nakon hapšenja generala Đukića, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv njega, Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka, zbog krivičnog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog takođe u ratu na području Sjeverne Dalmacije i na osnovu nje, 19. avgusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu kojeg je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin odlučio da ga izruči Hrvatskoj.