BiH

vlada odlučila

Crna Gora: Zatvara se granični prelaz sa BiH na Vraćenovićima

20/02/2020

Vlada Crne Gore tražila da se u roku od godine dana završi izgradnja zajedničkog graničnog prelaza sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) na putu Nikšić-Bileća

Vlada Crne Gore odlučila je da zatvori granični prelaz između te države i Bosne i Hercegovine (BiH) na Vraćenovićima radi izgradnje zajedničkog prelaza na putu Nikšić-Bileća, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon današnje sjednice Vlade direktor Komisije za granice u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milan Paunović kazao je da je za izgradnju novog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša određen rok od godinu dana.

“Obaveza izvođača radova je da najkasnije u roku od 90 dana završi radove, i da će prelaz biti otvoren najkasnije do 1. juna, odnosno do početka ljetnje turističke sezone”, kazao je Paunović.

On je pojasnio da bi građani u tom periodu trebali da koristiti druge prelaze, jer ih između Crne Gore i BiH ima osam. Istakao je i da će intergracijom dva granična prelaza u jedan zajednički na crnogorskoj teritoriji, raditi granične službe Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH).

Paunović je kazao da će novim principom jednog zaustavljanja biti pojednostavljujena procedura prelaska državne granice.

“Ukoliko u jednoj kontrolnoj kabini rade policajci dvije države, jednim zaustavljanjem, unaprjeđujemo saradnju i nosimo zajedničku odgovornost za bezbjednost granice. To je suština“, kazao je Paunović.

On je kazao i da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila tri dokumenta iz oblasti granica, kojima se daje dodatni doprinos unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa sa svima u regionu.

Paunović je istakao da je, između ostalog, usvojen je Izvještaj o vođenju pregovora na zaključivanju Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj. On je pojasnio da je riječ o pograničnom području u dubini od deset kilometara, prema jednoj od graničnih linija, jedne ili druge države.

“Cilj je da se državljanima Crne Gore i BiH, koji žive u pograničnim područjima olakša izvršavanje svakodnevnih potreba. Predviđena je mogućnost da i ostali državljani mogu izuzetno prelaziti granicu van zvanično otvorenih prelaza na 18 lokacija ako imaju opravdane razloge“, kazao je Paunović.

On je upozorio i da odluka predviđa zatvaranje 44 sporedna puta na granici sa BiH koji su pogodni za nezakonite prelaske. Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore je to uradila i sa ostalim susjedskim državama jer se obavezala da zatvori sve lokacije koji nisu granični prelaz.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.