BiH

Izvještaj nevladinih organizacija

“Crna knjiga” poslana u EU: “Vraćanje migranata s granice nije u skladu s evropskim zakonima”

19/12/2020

Dokument je u petak upućen evropskoj komesarki za unutrašnje poslove Ylvi Johansson

U izvještaju mreže nevladinih organizacija, a koje se temelji na gotovo 900 iskaza svjedoka, osuđuje se nasilje prema migrantima poput udaraca palicom, uništavanja osobnih stvari i napada psima te njihovo nezakonito vraćanje sa granice Evropske unije.

“Crnu knjigu o vraćanju migranata” pripremio je “Border Violence Monitoring Network”, koji okuplja niz nevladinih organizacija i udruženja, na inicijativu grupe GUE/NGL, objavio je AFP.

Mučna svjedočanstva sadržana u tom izvještaju na 1.500 stranica govore o 12.654 osobe i o događajima nakon 2017. godine u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj i u drugim balkanskim zemljama van EU-a, kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Bili smo zgroženi beskrajnim pričama o grubom nasilju i o ponižavajućem iživljavanju kakvo se događalo u najgorim diktaturama”, rekla je njemačka eurozastupnica Cornelia Ernst (GUE), izrazivši nadu da će ovaj izvještaj “pridonijeti tome da se ovi zločini zaustave, a vlade koje su za to odgovorne polože račun za svoje činove”.

Nasilne metode

U izvještaju se ističe da su nezakonita vraćanja u kojima neke zemlje “tjeraju migrante sa granice ne pružajući im mogućnost podnošenja zahtjeva za azil, ne vodeći računa o njihovoj osobnoj situaciji, bez mogućnosti žalbe i koristeći se nasilnim metodama”.

Dokument je u petak upućen evropskoj komesarki za unutrašnje poslove Ylvi Johansson.

“Vraćanja migranata nisu u skladu s evropskim zakonima i s pravom na azil”, rekla je Johansson za AFP.

Podsjetila je da Pakt o migraciji i o azilu predstavljen u septembru predviđa mehanizam nadzora na granici kako bi se spriječilo takvo ponašanje.

Evropska agencija za graničnu kontrolu Frontex nedavno se morala braniti nakon istrage objavljene u više medija o umiješanosti, zajedno s grčkim obalnim stražarima, u nezakonitu praksu vraćanja brodova s migrantima u Tursku.

Grčka Vlada je odbila te optužbe.

Autori izvještaja, Hope Barker i Milena Zajović, napominju da su vraćanja migranata o kojima je mreža svjedočila “tek dio šireg i sistemskog fenomena koji se niječe i često zanemaruje”.

U izvještaju se osuđuje korištenje elektrošokera na migrantima, navodi da su neki tražitelji azila bili prisiljeni skinuti se dogola te da su bili zadržani u prostorijama bez osnovne opreme.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.