Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna statistika: Među 86 žrtava hemijskog napada u Siriji je 30 djece i 20 žena

BiH

idlib

Broj žrtava hemijskog napada na sirijski grad Khan Sheikhoun na pobunjeničkom sjeveru je narastao na 86, prema novim podacima koje je u srijedu navečer saopćio Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Prethodni podaci su govorili o 72 ubijenih, među kojima 20 djece i 17 žena i 160 ranjenih.

“Među žrtvama ima 30 djece i 20 žena”, precizira SOHR u srijedu navečer.

Oni su stradali u zračnom napadu u utorak na Khan Sheikhoun, pobunjeničko i džihadističko uporište na sjeverozapadu Sirije. Prema liječnicima s mjesta napada, simptomi pacijenata su slični simptomima pri hemijskom napadu, prenosi Hina.

U napadu hemijskim oružjem u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlib ubijeno je više od 100 ljudi, izjavio je u srijedu turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, ne pominjući odakle je dobio takvu brojku stradalih.

Erdogan, koji se obratio na političkom mitingu u sjeverozapadnoj turskoj pokrajini Bursa, nazvao je sirijskog predsjednika Bašara al-Asada “ubicom”. Ankara je već dugo vremena jedan od najoštrijih Asadovih kritičara i u više navrata je pozivala na njegovo svrgavanje.

Zapadne zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, optužile su Asadove snage za napad hemijskim oružjem koji je izveden u utorak i u kojem su stradali civili u gradu Khan Seikhoun u djelu Sirije pod pobunjeničkom kontrolom.

Rusija, koja podržava Asada, u srijedu je negirala da je sirijski predsjednik krivac za napad i tvrdi da će nastaviti da ga podržava, prenosi Reuters.