Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: BiH ne treba ni treći entitet, ni Dayton dva, nego borba protiv korupcije

crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjeluje na Samitu GLOBSEC Tatra, koji se održava u Bratislavi,glavnom gradu Slovačke, od 28. do 30. oktobra, javlja Anadolu Agency.

U obraćanju tokom sesije “(Nedostajući) komad slagalice: Zapadni Balkan”, Crnadak je zahvalio domaćinu na odličnoj organizaciji Samita i istakao da je pozitivna odluka Vijeća za opće poslove od 20. septembra 2016. godine, da traži od Europske komisije da dostavi svoje mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, značajan korak za BiH na njenom putu ka EU.

Crnadak je kazao da je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, odlučio da upitnik Evropske komisije dostavi bh. institucijama početkom decembra ove godine i izrazio nadu da će BiH pripremiti odgovore na vrijeme. Dodao je kako Bih u narednom periodu očekuje teška i neizvjesna borba protiv korupcije, kao i protiv drugih deformacija kao što je zloupotreba pojedinih RTV servisa i direktnog političkog uticaja na rad pravosuđa.

Istakao je kako očekuje snažnu i nedvosmislenu podršku EU u suočavanju da ovim i drugim teškim izazovima koji stoje pred BiH.

Ponovio je opredijeljenost BiH da snažno razvija odnose u regionu, prije svega sa Srbijom i Hrvatskom. Pozdravio je u tom kontekstu posjetu predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića BiH kao i odluku nove hrvatske vlade da saradnja sa BiH bude jedan od njenih glavnih vanjskopolitičkih prioriteta. Posebno važnim naglasio je stav Hrvatske da će poštovati svaki dogovor tri kontitutivna naroda naroda u BiH.

Crnadak je zaključio kako “BiH ne treba ni treći entitet, ni Dayton dva, nego snažan ekonomski razvoj i procesuiranje slučajeva korupcije na najvišem nivou, što će vratiti optimizam i perspektivu običnom narodu”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Šef bh. diplomatije je rekao kako su zajedničke akcije i saradnjaizmeđu EU i Zapadnog Balkana od ključnog značaja za sigurnost čitavog kontinenta i ekonomski napredak,

“Stoga svi moramo raditi zajedno, posebno u svjetlu današnjih bezbjednosnih izazova od terorizma do migrantske krize”, rekao je Crnadak.

Dodao je kako BiH ima interes da se aktivno uključi u borbu protiv terorizma, uključujući borbu protiv radikalizma i nasilnog ekstremizma, ali i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem. Naglasio je da su tu ključni razmjena informacija i operativna saradnja.

“Evidentno je da su nadležne institucije i agencije za provođenje zakona u BiH u potpunosti posvećene beskompromisnoj borbi protiv najvećeg bezbjednosnog izazova 21. vijeka – terorizma”, zaključio je Crnadak.