Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Dolazak Merkel veoma važan za BiH

BiH

Igor Crnadak fks

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Bosni i Hercegovini, koja je zasad nezvanično najavljena, veoma važna sada kada, kako kaže, kreću reforme i stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Ukazao je i da je ta posjeta izuzetno važna, ali da će pravi posao na planu evropskih integracija biti na vlastima u BiH i njenim entitetima.

On je najavio da će od Merkel zatražiti nastavak snažne podrške BiH, te entitetima.

– Izuzetno je važno da podrška koju EU daje bude nastavljena, uz uvažavanje BiH sa svim njenim nadležnostima i različitim kompetencijama. Važno je ta podrška bude i politička, ali i finansijska – naveo je Crnadak u izjavi novinarima u Bijeljini.

Merkel u BiH dolazi u uslovima prijateljstva i dobre atmosfere, a njena posjeta značajna je, kaže, budući da je ona jedna od najzaslužnijih za novi evropski pristup BiH.

– Sve je krenulo kao njemačko-britanska inicijativa, kasnije je to preraslo u evropsku inicijativu. U tom svjetlu, značajno je da sada, kada reforme kreću, kada stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, imamo posjetu na ovako visokom nivou – zaključio je šef bh. diplomatije.